Prijem povodom Dana nezavisnosti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Haris Silajdžić organizirali su danas u zgradi Predsjedništva svečani prijem povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Treći član Predsjedništva, Nebojša Radmanović, niti bilo koji predstavnik institucija BiH iz RS ili zvaničnik ovog entiteta, nije prisustvovao prijemu, na koji se odazvao veliki broj predstavnika međunarodnih organizacija i diplomatskog kora, institucija BiH i Federacije, kao i dostojanstvenici Islamske zajednice na čelu s reisu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem i franjevačke provincije Bosne Srebrene.

 

Član Predsjedništva Haris Silajdžić u svom obraćanju je posebno čestitao Dan nezavisnosti onim najzaslužnijim za očuvanje BiH, patriotima i borcima za BiH, a istaknuo je i ulogu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

– BiH kakvu su željeli ti patrioti i borci, i ostali koji je smatraju svojom domovinom, treba da bude demokratska, evropska zemlja ravnopravnih građana sa jednakim pravima i obavezama, kazao je Silajdžić.

Nažalost, upozorio je on, ovih dana se često čuju izjave koje oživljavaju projekt koji je poražen i vojno i moralno.

– Ti glasovi su sve prisutniji, a građani BiH to ne zaslužuju, jer smo pod najtežim okolnostima pokazali civilizirano lice i zaslužili da budemo primljeni u evropsku zajednicu naroda, kazao je Silajdžić.

Komšić je konstatirao da se u pogledu doživljavanja BiH, kao zajedničke države u ovih 16 godina osjećaj poštovanja prema njoj nije znatno promijenio.

– Očito je da iz ove naše historije svako izvlači parcijalne zaključke i samo ono što mu treba, pa smo opet u situaciji da se grčevito moramo boriti da BiH i u budućnosti, ostane i cjelovita i samostalna i odgovorna, i da niko ne bude amnestiran za sve loše što čini svojoj domovini, rekao je on.

– Mi ostajemo jedna država, nema izdvajanja ni pedlja ove krvlju natopljene zemlje i nema više nikakvog kusura i potkusurivanja prema bilo kome. Mi smo dio Evrope, tako se i ponašajmo i prilagodimo svoj način života, poručio je.

Kada se to shvati i prihvati, smatra on, velika je vjerovatnoća da nam tada neće trebati ni tutorstvo ni ovakav oblik djelovanja organa Evropske unije u našoj državi.

– Tada ćemo moći govoriti o stvarnoj nezavisnosti BiH. Ja vjerujem u to i želim da i aktuelni visoki predstavnik i drugi visoki dužnosnici i ekselencije to shvate i ako hoće, žele i mogu, da nam pomognu da što prije dostignemo takav nivo razmišljanja i djelovanja! A ako neće, ne žele i ne mogu, moramo mi sami! Znam da će biti teško, ali uspjet ćemo! Za sve nas ima mjesta. Ova zemlja je dovoljno velika za sve i bogata za sve ali iznad svega, ona je naša domovina, takva kakva jeste i kakvi smo mi, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

(Fena)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.