Kozarac.ba

Prijem povodom Dana nezavisnosti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva Haris Silajdžić organizirali su danas u zgradi Predsjedništva svečani prijem povodom 1. marta, Dana nezavisnosti BiH.

Treći član Predsjedništva, Nebojša Radmanović, niti bilo koji predstavnik institucija BiH iz RS ili zvaničnik ovog entiteta, nije prisustvovao prijemu, na koji se odazvao veliki broj predstavnika međunarodnih organizacija i diplomatskog kora, institucija BiH i Federacije, kao i dostojanstvenici Islamske zajednice na čelu s reisu-l-ulemom Mustafom ef. Cerićem i franjevačke provincije Bosne Srebrene.

 

Član Predsjedništva Haris Silajdžić u svom obraćanju je posebno čestitao Dan nezavisnosti onim najzaslužnijim za očuvanje BiH, patriotima i borcima za BiH, a istaknuo je i ulogu prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

– BiH kakvu su željeli ti patrioti i borci, i ostali koji je smatraju svojom domovinom, treba da bude demokratska, evropska zemlja ravnopravnih građana sa jednakim pravima i obavezama, kazao je Silajdžić.

Nažalost, upozorio je on, ovih dana se često čuju izjave koje oživljavaju projekt koji je poražen i vojno i moralno.

– Ti glasovi su sve prisutniji, a građani BiH to ne zaslužuju, jer smo pod najtežim okolnostima pokazali civilizirano lice i zaslužili da budemo primljeni u evropsku zajednicu naroda, kazao je Silajdžić.

Komšić je konstatirao da se u pogledu doživljavanja BiH, kao zajedničke države u ovih 16 godina osjećaj poštovanja prema njoj nije znatno promijenio.

– Očito je da iz ove naše historije svako izvlači parcijalne zaključke i samo ono što mu treba, pa smo opet u situaciji da se grčevito moramo boriti da BiH i u budućnosti, ostane i cjelovita i samostalna i odgovorna, i da niko ne bude amnestiran za sve loše što čini svojoj domovini, rekao je on.

– Mi ostajemo jedna država, nema izdvajanja ni pedlja ove krvlju natopljene zemlje i nema više nikakvog kusura i potkusurivanja prema bilo kome. Mi smo dio Evrope, tako se i ponašajmo i prilagodimo svoj način života, poručio je.

Kada se to shvati i prihvati, smatra on, velika je vjerovatnoća da nam tada neće trebati ni tutorstvo ni ovakav oblik djelovanja organa Evropske unije u našoj državi.

– Tada ćemo moći govoriti o stvarnoj nezavisnosti BiH. Ja vjerujem u to i želim da i aktuelni visoki predstavnik i drugi visoki dužnosnici i ekselencije to shvate i ako hoće, žele i mogu, da nam pomognu da što prije dostignemo takav nivo razmišljanja i djelovanja! A ako neće, ne žele i ne mogu, moramo mi sami! Znam da će biti teško, ali uspjet ćemo! Za sve nas ima mjesta. Ova zemlja je dovoljno velika za sve i bogata za sve ali iznad svega, ona je naša domovina, takva kakva jeste i kakvi smo mi, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić. 

(Fena)

Dodaj komentar

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.