Beograd “licemjerno” zaboravlja zločine iz 90-ih

Vlada u Beogradu u svojim posljednjim istupima u vezi s Kosovom “licemjerno” zaboravlja povijest, zločine koji su počinjeni 1990-ih godina na Balkanu, ocijenio je u četvrtak američki državni podtajnik Nicholas Burns, ističući da SAD, EU i većina zemalja koje podržavaju nezavisno Kosovo, tu povijest ne zaboravlja.

“U svim riječima koje dolaze iz Beograda, uključujući i vrlo umješan ali ne i jako uvjerljiv članak srbijanskog ministra vanjskih poslova u jučerašnjem New Yerk Timesu, gubi se to da oni ne mogu zaboravljati povijest, ono što se na Balkanu događalo 1990-ih”, rekao je Burns na brifingu u State Departmentu.

 

Ocijenio je to “uvredljivim” od vlade u Beogradu budući da je “vlada njihovih prethodnika u ime države umarširala na Kosovo 1999. i pokušala protjerati milion kosovskih Albanaca, muslimana iz zemlje”. Ili ono što se događalo u BiH nekoliko godina prije, to je povijest, dodao je Burns.

Po njegovim je riječima, zbog te je povijesti UN je oduzeo Kosovo Srbiji u junu 1999. i otada njime upravlja. I sada SAD i cijela Evropa, s vrlo malo iznimaka, snažno podržavaju nezavisnost Kosova, i to s dobrim razlogom, jer nisu zaboravili povijest.

“Zato je neuvjerljivo i licemjerno da srpski ministar ide u naše novine, u naše medije i ponaša se kao da se ništa nije dogodilo 1998. i 1999. na Kosovu, kada je albansko, muslimansko, stanovništvo trpjelo te užasne nepravde”, rekao je Burns.

Ministar Vuk Jeremić pozvao je u srijedu, u komentaru objavljenom u New York Timesu, na vraćanje unatrag procesa uspostave nezavisnog Kosova u interesu očuvanja legitimiteta međunarodnog poretka.

Burns je ponovio kako se SAD apsolutno protivi podjeli Kosova kao i velika većina zemalja u svijetu te podržao izjavu posebnog izaslanika EU-a za Kosovo Pietera Feitha da se neće prihvatiti ni “de facto”, ni “puzajuća”, ni “de jure” podjela Kosova.

Beograd je najavio podršku nastojanju srpske enklave na sjevera Kosova, da ostane integrirana u Srbiju.

Burns je upozorio Beograd da se ne ponove napadi na strane ambasade, kakvi se se dogodili prošle sedmice, rekavši da “srbijansku vladu smatraju odgovornom za ono što se događa na ulicama Beograda”, te da su primili njezina jamstva u tom smislu.

Američki nacionalni obavještajni direktor Mike McConnell rekao je u svjedočenju pred Senatom kako je srbijanska vlada naredila policiji da ne reagira kada su demonstranti napali ambasade zapadnih zemalja u Beogradu.

“Imamo pouzdane informacije kako je vlada Srbije donijela odluku da povuče policiju i dozvoli demonstrantima da napadnu američku, britansku i druge ambasade, zapale američku ambasadu i izvrše nasilje”, rekao je McConnell, svjedočeći u srijedu pred senatskim Odborom za oružane snage.

Nacionalni obavještajni direktor, prenosi Hina, koordinira rad 16 američkih obavještajnih agencija.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.