Oživljavanje Herceg-Bosne apsurdno

Ideja o oživljavanju Hrvatske Republike Herceg-Bosne je moguća, ali je politički, pravno i u svakom drugom smislu apsurdna. Kazao je to poslanik HSS-NHI u federalnom Parlamentu Ante Čolak.

Komentarišući najavu nevladine organizacije “Kroacija libertas” iz Mostara da će uputiti zahtjev svim hrvatskim i međunarodnim političkim institucijama za proglašenje Hrvatske Republike Herceg-Bosne, Čolak je rekao novinarima da za njegovu stranku postoji samo cjelovita i suverena BiH, kao država tri konstitutivna naroda i građana.

 

“Odluka o podjeli BiH neće zavisiti ni od jednog njenog naroda, već od nekih drugih koji su daleko i koji će odlučiti kako će BiH biti uređena”, rekao je Čolak.

Nevladina organizacija “Kroacija libertas”, koja je prošle godine organizovala potpisivanje peticije za treći entitet, uputila je prošle sedmice zahtjev za proglašenje Hrvatske Republike Herceg-Bosne, uz obrazloženje da su pravo na samoopredjeljenje dobili građani Kosova koji su nacionalna manjina u okviru Srbije, za razliku od Hrvata koji su konstitutivni narod u BiH.

(SRNA)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.