Klub Bošnjaka podržao Silajdžića

Klub Bošnjaka podržao je Harisa Silajdžića da je Odluka o ratifikaciji ugovora između BiH i Hrvatske o dvojnom državljanstvu od vitalnog interesa za državu.

Sjednici je prisustvovalo 14 od ukupno 17 delegata iz reda bošnjačkog naroda, i oni su jednoglasno podržali Silajdžićev zahtjev, čime odluka Predsjedništva BiH nije važeća.

 

Usvojen je i zaključak kojim se bošnjački delegati u Domu naroda Parlamenta BiH pozivaju da pokrenu inicijativu za izmjenu Zakona o državljanstvu BiH, odnosno za brisanje Člana 17. ovog zakona. Osuđeni su i pritisci na povratnike u Republiku Srpsku (RS), dok je međunarodna zajednica pozvana da ne bude inertna na posljednja dešavanja u ovom bh entitetu.

Prema proceduri, ako je član Predsjedništva BiH proglasio neku odluku Predsjedništva BiH destruktivnom po vitalni interes entiteta iz kojeg dolazi, u ovom slučaju iz Federacije BiH, i ako dolazi iz reda bošnjačkog naroda, onda se o tome izjašnjava Klub Bošnjaka dvotrećinskom većinom.

Ukoliko Klub Bošnjaka izglasa dvotrećinskom većinom da je ta odluka destruktivna po vitalni interes Federacije BiH, onda odluka Predsjedništva BiH nije važeća.

Silajdžić je glasao protiv odluke Predsjedništva BiH o ratifikaciji ugovora između BiH i Hrvatske o dvojnom državljanstvu, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović bili su za.

– Sklapanje ili ratificiranje bilateralnih ugovora s bilo kojom državom je destruktivno po vitalni interes Federacije BiH, jer ta praksa dovodi u diskriminirajući položaj veliki broj bh. državljana iz tog bh. entiteta. Također, nastavak te prakse prijeti da BiH stavi na put rješavanja problema dvojnog državljanstva kroz bilateralne ugovore, čime bi više od pola miliona bh. državljana svih nacionalnosti koji se nalaze u zemljama koje takve ugovore ne potpisuju ostalo bez bh. državljanstva, navodi Silajdžić, između ostalog, u obrazloženju svog stava.

Podsjetio je da je najprihvatljivije rješenje ukidanje Člana 17. Zakona o državljanstvu BiH, jer bi time svi građani bili dovedeni u ravnopravan položaj.

(Onasa)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.