Rusi prijete nuklearnim oružjem zbog Kosova?

Ruski general, načelnik Glavnog stožera ruske vojske Yuri Baluevsky ponovo je izjavio kako je Rusija spremna pružiti vojnu pomoć Srbiji ako Beograd to zatraži.

Kako tvrdi srpski Press, Baluevsky čak nije isključio mogućnost upotrebe atomske bombe “kao krajnjeg sredstva obrane teritorijalnog suvereniteta Rusije i njenih saveznika”.

“Mi ne namjeravamo nikoga napasti, ali je neophodno da svi u svijetu shvate kako će u obrani suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije i njenih saveznika vojna sila biti upotrijebljena, uključujući i upotrebu nuklearnog oružja”, navodno je rekao ruski general za ruske RIA novosti, što prenosi Press u današnjem broju.

“Vojna sila može se upotrijebiti kao krajnje sredstvo u cilju demonstriranja odlučnosti u slučaju da druga sredstva budu neefikasna”, nastavio je Baluevsky koji je isto kazao i prije mjesec dana na konferencije Akademije vojnih znanosti u Moskvi.

Direktor Fonda za sigurnost i demokraciju Ninoslav Kristić za Press je kazao kako Rusija svojim izjavama Srbiji pruža najkonkretniju moguću pomoć te da je Rusija isplanirala mogućnost povratka svojih vojnika na Kosovo ako ih Beograd to zatraži. Kristić tvrdi da nitko neće moći spriječiti Rusiju u tome jer se EU neće smjeti tome usprotiviti.

“No, problem će nastati oko toga, što će se srpska vlada tada morati odlučiti  – hoće li Srbija ići ka EU ili k Rusiji”, rekao je Kristić te dodao kako bi prisutnost ruskih vojnika na Kosovu bila snažna poruka NATO-u i velika podrška Srbima u pokrajini.

“Spominjanje nuklearnog oružja najkonkretnija je moguća verbalna prijetnja Zapadu i nedvosmislena podrška Srbiji”, dodao je Kristić koji kaže i da je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov najavio da će NATO uskoro pokušati silom zatvoriti granicu Kosova sa Srbijom. “No, ako će tamo biti ruski vojnici, to ne bi mogli učiniti”, dodaje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.