Dodik: Obračunaću se sa Tihićem i Silajdžićem

Premijer RS Milorad Dodik i drugi na današnjem mitingu u Banja Luci poručili su da RS nikada neće priznati Kosovo.

Dodik je u obraćanju učesnicima mitinga prenio telegrame zahvalnosti srbijanskog predsjednika i premijera Borisa Tadića i Vojislava Koštunice za podršku koju RS pruža narodu Srbije.

 

„Nećemo priznati Kosovo jer je to pitanje od našeg vitalnog interesa“, kazao je Dodik i dodao BiH nikada neće priznati nezavisnost Kosova, te da je RS za BiH uz dogovor, poštivanje i uvažavanje tog entiteta.

On je poručio da je status RS-a jasan te da ona želi razvoj i stabilnost i traži da parlament BiH „prizna RS, a ukoliko to neće, vidjet ćemo šta ćemo učiniti“. Nije precizirao na šta konkretno misli.

Entitetski premijer je naglasio da su mirni protesti ono što treba činiti, jer je to jedini i najbolji odgovor na nepravdu učinjenu priznavanjem nezavisnosti Kosova.

„Danas idem u Brisel da im poručim da dolazim s jednog veličanstvenog mitinga i da im kažem kako će uvijek ovaj narod reagirati na nepravdu“, dodao je on.

Istakao je učesnicima mitinga da „Sulejmana Tihića i Harisa Silajdžića prepuste njemu i on će se s njima obračunati“, te da “nema međunarodne zajednice koja će ubuduće moći da nameće odluke RS-u, jer smo mi tu da to na miran i dostojanstven način spriječimo“.

Dodik je još naveo da je RS trajna kategorija i da je niko neće „satanizirati, jer ne postoji kolektivna odgovornost i oni koji su optuženi za ratne zločine treba da odgovaraju“.

Predsjednik Skupštine RS-a Igor Radojičić kazao je da je današnje učesnike protesta u Banjoj Luci „okupila nepravda otimanja dijela teritorije suverene države Srbije“ te naveo da su sve srpske parlamentarne stranke jedinstevne o pitanju nepriznavanja kosovske nezavisnosti.

Pored zvižduka na pominjanje bošnjačkih lidera u BiH, uzvikivane su riječi podrške Kosovu u Srbiji, a učesnici mitinga nosili su slike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Jedna grupica mladih se nakon završenog mitinga izdvojila te krenula ulicama Banje Luke uz uzvike „Ubij, ubij Šiptara“ i druge pogrdne riječi. Ponovo su krenuli ka američkom konzulatu u Banjoj Luci ispred kojeg su raspoređene jake snage policije koje im nisu dozvolile da se približe zgradi. Bačeno je nekoliko kamenica u tom pravcu, ali nije bilo sukoba s policijom.

Ova grupa zatim se ponovo uputila ka centru Banje Luke uz uzvike “Kosovo je srce Srbije, ne damo Kosovo, ne damo RS”.

I učesnici današnjeg skupa nosili su transparente s natpisima “Priznajte republiku srpsku krajinu” i “Hoćemo samostalnost RS-a”, a bio je primjetan i transparent s natpisom „SAD“ na kojem je nacrtan kukasti krst.

Na protestnom mitingu bilo je prisutno nekoliko hiljada građana, što je manje od najavljivanog broja, posebno ako se ima na umu da se očekivalo od 30 do 50 hiljada učesnika iz svih dijelova RS-a.

Policija je osiguravala mjesto održavanja skupa, sve važne entitetske institucije, konzularna predstavništva u Banjoj Luci, vjerske te objekte međunarodnih organizacija.

Pored nekoliko hiljada građana na Trgu Krajine s transparentima podrške Srbiji i Kosovi, bilo je primjetno i dvadesetak muškaraca i žena obučenih u crno s natpisima „Ravnogorski pokret“ i „Spremite se, spremite se“ sa četničkom ikonografijom.

Ministar prosvjete i kulture RS-a Anton Kasipović jučer je donio odluku da osnovne i srednje škole u Banjoj Luci danas ne rade zbog najavljenog protesta.

Današnji protest pratio je veliki broj medija, među kojima i Ruska državna televizija.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.