Zatražene ostavke premijera Silajdžića i gradonačelnice Borovac

Oko hiljadu ljudi, većinom mladih, u organizaciji neformalne grupe građana, okupilo se u subotu u 13.00 sati ispred sarajevske Katedrale tražeći neopozive ostavke premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića i gradonačelnice Semihe Borovac zbog pogoršane sigurnosne situacije na području glavnog grada.

Demonstracije je podržalo dvadesetak nevladinih organizacija, ali kao organizator spominjali su se jedino “građani Sarajeva”.

 

Demonstranti su nosili brojne transparente kojima je tražena ostavka Silajdžića i Borovac, kao što su “Tajo, mama, dajte ostavke”, “Tajo, bojim se!”, “Mama, daj ostavku i spasi to malo obraza što ti je ostalo ispod pudera”, “Sarajevo se budi”, “Ovo je još uvijek Sarajevo”, “Ja sam rulja s pravom glasa”, “Lopovi!”, ali i one kojima se tražila socijalna pravda, te transparente protiv nekih medija i reisu-l-uleme Mustafe Cerića. Bilo je i nekoliko fotografija Josipa Broza Tita i karikatura premijera Silajdžića i gradonačelnice Borovac.

Među okupljenima je bio i profesor sa Pravnog fakulteta Zdravko Grebo, koji je izjavio za Agenciju FENA da je došao kao građanin Sarajeva podrži građanski protest protiv stanja u kojem živi ovaj grad, ali i cijela zemlja.

Grebo je kazao da će podržati svaki građanski protest koji nije usmjeren na rušenje objekata, ali jeste usmjeren na skretanje pažnje onima koje smo izabrali da počnu raditi svoj posao.

Okupljenima se obratilo nekoliko mladih govornika, koji su sebe identificirali kao “građani”. Oni su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji kantonalne i gradske vlasti vode Sarajevo.

Poručili su da građani neće više pognute glave podnositi da omladina gine, da kriminalci građane pljačkaju i teroriziraju.

“Kriminalci već dugo napadaju naš grad. Već dugo očekujemo od vlasti da zaustave kriminal, ali ništa se ne poduzima. Dok naša djeca ginu, građani Kantona ne zaslužuju da se neko igra njihovim životima”, rekla je jedna govornica.

Govornici su oštro kritizirali najavu iz Kantona Sarajevo da će dužnosnici odmarati na Termama, pozivajući ih da umjesto njih to omoguće onima kojima bi to bila spasonosna terapija. Od članova Vlade Kantona je zatraženo da napuste funkcije za koje “nisu sposobni”, i da omoguće dostojanstvo penzionerima i invalidima.

Zatražene su neopozive ostavke premijera Silajdžića zbog neefikasnosti i nesposobnosti da uspostavi sigurnost u gradu, a gradonačelnice Borovac zbog nepostojanja integriteta i moralne odgovornosti kada je napustila grad u najtežem trenutku nakon svirepih ubistava. Ukoliko ostavke ne podnesu do četvrtka, najavljene su nove demonstracije. Također je zatraženo da se provede niz mjera radi poboljšanja sigurnosne situacije u gradu, ali i transparentnost u radu vlasti, direktna komunikaciju sa građanima, borba protiv korupcije…

Demonstranti su nakon toga krenuli Ferhadijom i Titovom ulicom, pri čemu im se pridružilo još građana, te je ukupan broj bio oko 2.000. Kolona se nije zaustavila pred zgradom Predsjedništva BiH, ali se uzvikivalo “Napolje!” i “Lopovi!”. Kada su došli do Marijin dvora, demonstranti nisu krenuli ka zgradi institucija BiH, već su poručili: “Vi ste sljedeći!”.

Kolona se zatim vratila natrag pred Katedralu, gdje je u 15.00 sati protest završen uz muziku i ples, ali i poziv građanima da se ponovo okupe naredne subote u isto vrijeme ukoliko se ne ispune zahtjevi za ostavkama.

Niti policija niti izvještači nisu zabilježili nikakav incident, a policiji je u osiguranju pomagalo i 20 redara koje su angažirali organizatori.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.