Kozarac.ba

Beograd: Gori ambasada SAD-a, policija u akciji

Američka i hrvatska ambasada u centru Beograda zapaljene su poslije velikog mitinga “Kosovo je Srbija”, gori i McDonalds na Slaviji, a oštećeno je još nekoliko diplomatskih predstavništava drugih zemalja.

Oko 19 sati jake policijske snage izašle su u Ulicu kneza Miloša: pripadnici žandarmerije bacili su suzavce na izgrednike, kordon je blokirao ulicu, a vozilima “hamerima” krenuli su na masu.

 

Demonstranti su prethodno oštetili i ambasadu Turske, Belgije, kao i diplomatska predstavništva BiH i Kanade, ispred koje je zapaljeno jedno vozilo. Duž cijele Ulice kneza Miloša prevrnuti su kontejneri.

Kasnije je napadnuta i britanska ambasada – demonstranti pokušavaju da razvale vrata te zgrade.

Poslije velikog mitinga “Kosovo je Srbija” dio građana krenuo je Ulicom kneza Miloša i ispred američke ambasade najprije zapalio zastavu te zemlje, a zatim i objekat. Na objekat je potom istaknuta srpska trobojka.

Iz zgrade američke ambasade širi se vatra.

Huligani su potom napali i hrvatsku ambasadu koja se nalazi samo sto metara niže. Najprije su bacali kamenice, baklje, pokušavali da sruše ogradu, a zatim su skinuli grb Hrvatske.

Demonstranti su demolirali i kućicu ispred ambasade BiH u Krunskoj ulici, a duž čitave Resavske ulice prevrnuti su kontejneri, počupane kante za smeće.

Prethodno je grupa od stotinjak mladih izgrednika provalila u 18.45 sati u prodavnicu “Beko” u Knez Mihailovoj ulici nakon čega su u manjim grupicama sa plijenom krenuli ulicama prema Zelenom vijencu.

Petnaetak minuta ranije oni su se izdvojili iz mase okupljene na mitingu “Kosovo je Srbija” i uputili Knez Mihailovom na čijem kraju kordon policije brani prilaz ambasadi Slovenije.

Mladići, među kojima je bilo i nekoliko veoma mladih djevojaka, usput su lupali trafike i pokazivali noževe. Policija nije intervenirala.

Oko 300 srednjoškolaca prethodno je oko 15.30 sata okupilo se ispred slovenske ambasade u Beogradu, ali osim verbalnih poruka nije bilo težih incidenata.

Reporter MONDA javio je da su srednjoškolci u Pariskoj ulici privremeno blokirali saobraćaj, ali da su se sklonili sa kolovoza na molbu ljudi koji su izašli iz zgrade u kojoj su sjedišta Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

Ispred slovenske ambasade postavljen je kordon policije.

Potom je kolona srednjoškolaca prošla pored ambasade Francuske, ali nije bilo incidenata.

Francuska je već priznala nezavisnost Kosova, a Vlada Slovenije u četvrtak je pripremila prijedlog teksta o priznanju Kosova. Taj prijedlog najprije treba da potvrdi parlamentarni odbor, a potom i slovenska skupština.

Slovenska ambasada u Beogradu već je oštećena u nedjelju uvečer tokom protesta grupe Beograđana, uglavnom mlađih. Slovenija je trenutno predsjedavajuća Evropskom unijom.

(FENA)

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.