Beograd: Gori ambasada SAD-a, policija u akciji

Američka i hrvatska ambasada u centru Beograda zapaljene su poslije velikog mitinga “Kosovo je Srbija”, gori i McDonalds na Slaviji, a oštećeno je još nekoliko diplomatskih predstavništava drugih zemalja.

Oko 19 sati jake policijske snage izašle su u Ulicu kneza Miloša: pripadnici žandarmerije bacili su suzavce na izgrednike, kordon je blokirao ulicu, a vozilima “hamerima” krenuli su na masu.

 

Demonstranti su prethodno oštetili i ambasadu Turske, Belgije, kao i diplomatska predstavništva BiH i Kanade, ispred koje je zapaljeno jedno vozilo. Duž cijele Ulice kneza Miloša prevrnuti su kontejneri.

Kasnije je napadnuta i britanska ambasada – demonstranti pokušavaju da razvale vrata te zgrade.

Poslije velikog mitinga “Kosovo je Srbija” dio građana krenuo je Ulicom kneza Miloša i ispred američke ambasade najprije zapalio zastavu te zemlje, a zatim i objekat. Na objekat je potom istaknuta srpska trobojka.

Iz zgrade američke ambasade širi se vatra.

Huligani su potom napali i hrvatsku ambasadu koja se nalazi samo sto metara niže. Najprije su bacali kamenice, baklje, pokušavali da sruše ogradu, a zatim su skinuli grb Hrvatske.

Demonstranti su demolirali i kućicu ispred ambasade BiH u Krunskoj ulici, a duž čitave Resavske ulice prevrnuti su kontejneri, počupane kante za smeće.

Prethodno je grupa od stotinjak mladih izgrednika provalila u 18.45 sati u prodavnicu “Beko” u Knez Mihailovoj ulici nakon čega su u manjim grupicama sa plijenom krenuli ulicama prema Zelenom vijencu.

Petnaetak minuta ranije oni su se izdvojili iz mase okupljene na mitingu “Kosovo je Srbija” i uputili Knez Mihailovom na čijem kraju kordon policije brani prilaz ambasadi Slovenije.

Mladići, među kojima je bilo i nekoliko veoma mladih djevojaka, usput su lupali trafike i pokazivali noževe. Policija nije intervenirala.

Oko 300 srednjoškolaca prethodno je oko 15.30 sata okupilo se ispred slovenske ambasade u Beogradu, ali osim verbalnih poruka nije bilo težih incidenata.

Reporter MONDA javio je da su srednjoškolci u Pariskoj ulici privremeno blokirali saobraćaj, ali da su se sklonili sa kolovoza na molbu ljudi koji su izašli iz zgrade u kojoj su sjedišta Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

Ispred slovenske ambasade postavljen je kordon policije.

Potom je kolona srednjoškolaca prošla pored ambasade Francuske, ali nije bilo incidenata.

Francuska je već priznala nezavisnost Kosova, a Vlada Slovenije u četvrtak je pripremila prijedlog teksta o priznanju Kosova. Taj prijedlog najprije treba da potvrdi parlamentarni odbor, a potom i slovenska skupština.

Slovenska ambasada u Beogradu već je oštećena u nedjelju uvečer tokom protesta grupe Beograđana, uglavnom mlađih. Slovenija je trenutno predsjedavajuća Evropskom unijom.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.