Sukobi policije i demonstranata u Banjaluci

Veći broj banjalučkih srednjoškolaca i građana koji se danas, navodno, spontano okupio u Banjoj Luci protestujući zbog proglašenja nezavisnosti Kosova sukobio se s policijom u pokušaju da se probiju do Ureda američke ambasade u Banjoj Luci.

Na policiju koja je upotrijebila suzavce da ih rastjera bacali su kamenje i druge predmete.

 

Svoj gnjev iskalili su i na novinarima, zapaljeni su i kontejneri, a pripadnici policije pokušavaju da privođenjem obuzdaju izgrednike koji uzvikuju parole podrške Kosovu i Srbiji.

Jedna grupa učesnika protesta se ipak probila prema Uredu američke ambasade i zasula ga kamenjem uz pogrdne riječi. Učesnici protesta, kojih je bilo više stotina, bili su i ispred zgrade Banskog dvora, gdje je sjedište predsjednika RS-a, a koji, kao i druge institucije danas čuvaju jake snage policije.

Nakon toga, srednjoškolci su se uputili ka njemačkom i francuskom konzulatu, u čemu ih je policija spriječila i zadržala ispred Narodnog pozorišta RS-a. Protestnici su se ponovo uputili na glavni banjalučki trg. Ovi protesti zvanično nisu bili najavljeni i nije poznato ko je zvanično njihov organizator.

Sam centar Banje Luke pun je policijskih snaga koje su raspoređene i pored konzulata u gradu.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.