Austrijska Koruška i pitanje ljudskih prava

Kad koruškom poglavaru Jörgu Haideru ponestane municije za napade na slovensku manjinu, prihvati se islama, tj. pretpostavljene opasnosti koja njegovoj njemačko-austrijskoj pokrajini i njenom karakterističnom katoličkom liku prijeti od strane pripadnika te vjere.

Ovim riječima je bečka dopisnica ljubljanskog Dela počela juče tekst u kojem govori o novom nacionalističkom i šovinističkom činu vladajuće garniture u Koruškoj pod vodstvom dr­čnog populiste.

Povod za javljanje bila je upravo ozakonjena zabrana izgradnje munara u južnoj austrijskoj pokrajini, čime je Haiderova vlada napravila još jedan korak “u osujećivanju napredovanja islama na zapad“.

Dok u Beču već poslovično izbjegavaju da se upliću u “unu­trašnja pitanja Koruške“, ma koliko se ona ticala univerzalnih načela i govorila o stanju duha u Austriji uopšte, glas prosvjeda “u ime razuma“, osim naravno islamske zajednice u Austriji, digli su opozicioni socijaldemokrati i predstavnici slovenskih manjinskih organizacija, koje imaju golemog iskustva sa Haiderovim poimanjem demokratije.

Da bude zanimljivije, u Koruškoj trenutno ne postoji nikakav zahtjev za gradnjom džamije, a kamoli “izdajni­čkog“ minareta, pa je stoga liderka pokrajinskih socijaldemokrata Gaby Shaunig sve nazvala običnom populističkom farsom.

“Imamo zakon protiv nečega što zapravo ne postoji“, citira Delo ironično upozorenje Shaunigove.

Predstavnik austrijske isla­mske zajednice Omar al Ravi je skrenuo pažnju na to da je zakon uperen protiv slobode vjeroispovijesti i da krši na荭elo ravnopravnosti, a nisu ostali ravnodušni ni u društvu arhitekata, odakle su poručili da “populistički političari ne bi smjeli odlučivati o izgledu države“. Slovenske organizacije opet na cijelu stvar gledaju kroz svoju (slovensku) optiku, pa je Klub slovenskih studenata iz Beča u saopštenju za javnost zapisao da je očito “da su neke političke grupe i stranke u islamu našle nadomjestak za ‘prastrah’ od slovenstva“.

Jörg Haider dobro zna sa kakvim je “političkim programom“ svojevremeno osvojio vlast, stoga se ne odriče isprobanog recepta za sigurnu regrutaciju izbornih glasova. A borba protiv svih mogućih stranih uljeza koji kvare domaću idilu svakako podrazumijeva i treniranje strogoće prema izbjeglicama. Delo tako piše da je ovih dana poglavar iz Koruške prognao nekoliko čečenskih izbjeglica zajedno sa porodicama zbog toga što su bili upleteni u tučnjave, mada se kasnije pokazalo da su neki bili apsolutno nedužni.

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.