Austrijska Koruška i pitanje ljudskih prava

Kad koruškom poglavaru Jörgu Haideru ponestane municije za napade na slovensku manjinu, prihvati se islama, tj. pretpostavljene opasnosti koja njegovoj njemačko-austrijskoj pokrajini i njenom karakterističnom katoličkom liku prijeti od strane pripadnika te vjere.

Ovim riječima je bečka dopisnica ljubljanskog Dela počela juče tekst u kojem govori o novom nacionalističkom i šovinističkom činu vladajuće garniture u Koruškoj pod vodstvom dr­čnog populiste.

Povod za javljanje bila je upravo ozakonjena zabrana izgradnje munara u južnoj austrijskoj pokrajini, čime je Haiderova vlada napravila još jedan korak “u osujećivanju napredovanja islama na zapad“.

Dok u Beču već poslovično izbjegavaju da se upliću u “unu­trašnja pitanja Koruške“, ma koliko se ona ticala univerzalnih načela i govorila o stanju duha u Austriji uopšte, glas prosvjeda “u ime razuma“, osim naravno islamske zajednice u Austriji, digli su opozicioni socijaldemokrati i predstavnici slovenskih manjinskih organizacija, koje imaju golemog iskustva sa Haiderovim poimanjem demokratije.

Da bude zanimljivije, u Koruškoj trenutno ne postoji nikakav zahtjev za gradnjom džamije, a kamoli “izdajni­čkog“ minareta, pa je stoga liderka pokrajinskih socijaldemokrata Gaby Shaunig sve nazvala običnom populističkom farsom.

“Imamo zakon protiv nečega što zapravo ne postoji“, citira Delo ironično upozorenje Shaunigove.

Predstavnik austrijske isla­mske zajednice Omar al Ravi je skrenuo pažnju na to da je zakon uperen protiv slobode vjeroispovijesti i da krši na荭elo ravnopravnosti, a nisu ostali ravnodušni ni u društvu arhitekata, odakle su poručili da “populistički političari ne bi smjeli odlučivati o izgledu države“. Slovenske organizacije opet na cijelu stvar gledaju kroz svoju (slovensku) optiku, pa je Klub slovenskih studenata iz Beča u saopštenju za javnost zapisao da je očito “da su neke političke grupe i stranke u islamu našle nadomjestak za ‘prastrah’ od slovenstva“.

Jörg Haider dobro zna sa kakvim je “političkim programom“ svojevremeno osvojio vlast, stoga se ne odriče isprobanog recepta za sigurnu regrutaciju izbornih glasova. A borba protiv svih mogućih stranih uljeza koji kvare domaću idilu svakako podrazumijeva i treniranje strogoće prema izbjeglicama. Delo tako piše da je ovih dana poglavar iz Koruške prognao nekoliko čečenskih izbjeglica zajedno sa porodicama zbog toga što su bili upleteni u tučnjave, mada se kasnije pokazalo da su neki bili apsolutno nedužni.

(Oslobodjenje)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.