SAD priznale nezavisnost Kosova

Američki državni sekretar Kondoliza Rajs saopštila je da su SAD priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i da će sa Prištinom uspostaviti diplomatske odnose.

 “SAD su zvanično priznale Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu”, navela je Rajsova u saopštenju, dodajući da je predsjednik Džordž Buš “potvrdno odgovorio na zahtjev Kosova da se uspostave diplomatski odnosi između dvije zemlje”.

 

Rajsova je istakla da će “uspostavljanje diplomatskih odnosa potvrditi specijalne prijateljske veze između naroda SAD i Kosova”. 

U saopštenju se pozdravlja obećanje Prištine, sadržano u deklaraciji o nezavisnosti, da će primijeniti plan Martija Ahtisarija, prigrliti multietničnost kao osnovni princip dobre vlade i prihvatiti period međunarodnog nadzora.

Rajsova je ujedno ponovila tezu o jedinstvenosti kosovskog slučaja, koji po mišljenju zvaničnog Vašingtona ne može biti predsedan. Zbog “neobične kombinacije faktora, uključujući kontekst raspada bivše Jugoslavije, istorije etničkog čišćenja i zločina nad civilima i dužeg perioda uprave UN, kakva ne postoji ni na jednom drugom mjestu, Kosovo je poseban slučaj i ne može se gledati kao presedan ni za jednu drugu situaciju u današnjem svijetu”, ocijenila je Rajsova.

Međunarodna zajednica predvođena NATO-om je prije devet godina preduzela mjere da okonča” brutalne napade” na kosovske Albance, a ova “blagovremena” intervencija je, okončavši nasilje,  rezultirala odlukom Savjeta bezbjednosti UN da se suspenduje vlast Beograda na Kosovu i pokrajina stavi pod upravu UN, navela je ona.

Kosovo od tada, istakla je američki državni sekretar, “gradi svoje demokratske institucije odvojeno od Beograda” a specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari je prošle godine izradio plan za izgradnju multieteničkog Kosova i preporučio da pokrajina poslije perioda međunarodnog nadzora postane nezavisna.

“U svijetu sukoba iz 1990-ih, nezavisnost je jedina valjana opcija za unapređenje stabilnosti u regionu”, navela je Rajsova, ponovivši da SAD podržavaju Ahtisarijev plan i da će sa svojim međunarodnim partnerima raditi na njegovoj primjeni.

(Tanjug)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.