Konsenzus Predsjedništva BiH: Trenutno nećemo priznati nezavisnost Kosova

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio Grujicu Spasovića, ambasadora Republike Srbije u BiH, a tokom sastanka je istakao kako Predsjedništvo BiH neće u narednom periodu priznati nezavisnost Kosova i da po ovom pitanju u Predsjedništvu postoji konsenzus.

Srbijanski ambasador u BiH Grujica Spasović uručio je predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću pismo srbijanskog predsjednika Borisa Tadića koje se odnosi na situaciju oko Kosova.

 

“BiH u narednom periodu neće priznati nezavisnost Kosova i po ovom pitanju u Predsjedništvu BiH postoji konsenzus”, istakao je na današnjem sastanku predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Razlog za takav stav, prema riječima predsjedavajućeg Komšića je što, u ovom trenutku, gotovo jedna trećina stanovništva u BiH ne podržava ocjepljenje Kosova. Obaveza onih koji su izabrani i koji se trenutno nalaze na bilo kojoj funkciji jeste da poštuju i uvažavaju volju građana ove zemlje, naglasio je predsjedavajući Komšić. Dodao je da je nama u BiH žao što nije došlo do dogovora između Beograda i Prištine, što bi predstavljalo idealno rješenje za Bosnu i Hercegovinu.

Naglasio je da je interes BiH da Srbija ostane politički stabilna zemlja, te da je u interesu BiH da sa Srbijom, kao i sa ostalim zemljama regiona, ima što bolje odnose.

Srbijanski ambasador je istakao da će Srbija svim sredstvima nastaviti da se bori za svoju pokrajinu, te dodao da srbijanski zvaničnici izuzetno cijene takav stav BiH prema mirnom rješenju kosovskog pitanja.

Sagovornici su se usaglasili da je u interesu obje zemlje da se sva neriješena pitanja i eventualne nesuglasice što prije riješe na ravnopravnim osnovama.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.