KOZARAC-Jutarnji trač…

 

Iako jos uvijek tonemo, mozemo biti zadovoljni, jer smo obiljezili put tako da danas znamo ko ima pravo prvenstva, u odnosu pravca iz kojeg dolazi…

Vec nekoliko dana s Kozare pusu “babine huke” i veljaca se istresa svom zestinom i naizgled lijepo vrijeme obicna je varka iza koje stoji debeli minus, a u sat vremena se izmjenjaju sva cetiri godisnja doba…

I veceras evo gledam, vatreno nebo, sto znaci sklisko jutro, mada uskoro ce puci i prvo dzemre u zrak i sve ce biti drugacije…

Sve u svemu, navikli smo na ove promjene, i pomalo se i radujemo jer se nazire toplije sunce na horizontu, i vjesnici proljeca, sto ce znaciti da smo nekako predeverali ono najgore u Kozarcu, a to je sigurno ovaj period na pocetku godine… Kazu da ce renovirati i cestu uz Deru, odlicna vijest za moga Passata a evo polahko se i manifestacija zahuktava, bice opet svega, cak i pticijeg mlijeka…
Mozda je hladnoca  razlog, pored inspekcije, sto je ovoga cetvrtka pijaca bila, haman, pa prazna, kao i carsija… 

 

 

Jedan haber iz dzemata Mutnik, u kojem se osjeti dosta pomaka od kako je duznost imama u ovoj nasoj ljepotici preuzeo mladi Jasmin ef. Glamocanin, koji uz novi odbor pokusava da ozivi ovaj dzemat, koji je slobodno mogu reci, u teskoj situaciji… Naime, svi mi kazemo da je Mutnik nasa centralna dzamija, ona je tu titulu vjerovatno dobila zbog danasnje velicine, ali cinjenica je da njen rad odrzava relativno malen dzemat koji bi trebalo, prije svih, postaci da podrze rad novog dzematskog odbora.

Na zadnjem sastanku dzematskog odbora donesena je odluka  da se krene u akciju izgradnje kuce za imama kao i da se poboljsaju uslovi za izvodjenje mektebske nastave, odbor iskreno ocekuje podrsku svojih dzematlija kao i sviju onih koji zele da ovom prilikom “uvakufe” dio svoga imetka…

 

Naknadno cemo na forumu objaviti na koji nacin se moze podrzati ova akcija, a odbor je vec pokrenuo i konkretnu inicijativu kako bi se ogradio parking ispred dzamije iz kojih prihoda bi se moglo takodjer pomoci u izgradnji i svemu ostalom za sta su potrebna financijska sredstva koja su neosporna za odrziv rad dzemata…

Nasi vatrogasci odrzali su u subotu u restoranu “Neira”, svoju drugu redovnu Skupstinu. Razlog zbog cega se skupstina odrzava u ovo vrijeme a ne u ljetnom periodu, kako su nam sugerisali pojedini nasi clanovi i sugradjani je cisto zakonski, jer je drustvo obavezno da do kraja marta podnese godisnji financijski izvjestaj koji Skupstina treba prihvatiti. Stoga Upravni odbor smatra da je “Groznica subotnje veceri” idealna prilika da u svome programu na pocetku ima dio u kojem bi se nasi clanovi koji su u inostranstvu mogli upoznati sa situacijom i prilikama u drustvu.

Inace u kalendarskoj 2007. godini nasa jedinica je na podrucju opstine Prijedor imala 51 intervenciju (jedna tehnicke prirode i 50 intervencija na gasenju pozara) od kojih je 6 u sadejstvu s TVJ Prijedor. Realizirano je 575 radnih sati, statisticki gledano na svakoj intervenciji u prosjeku je ucestvovalo 9, a u pripremi je bilo 5 vatrogasaca.

U izvjestajnoj godini odrzano je 29 radnih sastanaka-vjezbi jedinice na kojim je aktivno ucestvovalo u prosjeku 15 clanova jedinice a realizovano je 830 radnih sati. Pored navedenog organizovano je stalno dezurstvo za vrijeme prvomajskih praznika, obezbjedjenje manifestacije “Dani Kozarca”, aktivno ucesce u realizaciji iste “Groznica subotnje veceri”, povecan stepen pripravnosti clanstva za vrijeme ljetnog perioda sto je rezultiralo blagovremenim intervencijama na gasenjima pozara.

Primjetan je nedostatak opreme u slijedecem: neadekvatna i nekompletna licna oprema, zastitnih odijela, izolacionih aparata koji omogucavaju rad vatrogasaca u zatvorenom prostoru, sve vrste vatrogasnih cijevi i mlaznica, vatrogasnih armatura, oprema za spasavanje i rad na visinama, sredstva za gasenje (prah, pjena, CO2). Prisutna je potreba za jednim terenskim vozilom sa pratecom opremom za gasenje sumskih pozara.

Po pitanju smjestajnog prostora drustva i jedinice Upravni odbor je u oktobru 2006 god. obratio se nacelniku opstine Prijedor sa zahtjevom u kojem se trazio prijem radi upoznavanja istog s problemima  kojim se susrecemo i iznalazenje rijesenja istih. Izmedju ostalog istaknut je i i problem smjestajnog prostora .

Od nacelnika opstine dobiven je dopis u kojem pise da je u Prednacrtu izmjena i dopuna Regulacionog plana “Kozarac-centar” iznadjena lokacija za izgradnju novog vatrogasnog doma u glavnoj ulici u Kozarcu. Dokument Izmjene i dopune regulacionog plana “Kozarac-centar” usvojen je na sjednici SO Prijedor. Tim dokumentom zvanicno je potvrdjena vec navedena lokacija vatrogasnog doma u Kozarcu.

Upravni odbor-komanda jedinice takodjer je uputio zahtjev da se aktivnosti VD u 2007 god. finansiraju iz budzeta opstine Prijedor, ali je taj zahtjev odbijen, kao sto je slucaj za ovu godinu.

U 2007 godini aktivnosti drustva su realizirana iz sredstava koja su obezbjedjena donacijama od nasih gradjana koji zive  i rade u inostranstvu i Bosni i Hercegovini, clanarine od potpomazucih clanova (387 potpomazucih clanova), sredstava dobivenih realizacijom u sklopu manifestacije “Dani Kozarca”, druzenja “Groznica subotnje veceri”, donacijom od JP BH Posta DOO Sarajevo, “Sarajevo osiguranje” S.Most, a MZ Kozarac i Medzlis IZ Kozarac otpisao je sredstva koja su dobivena kao pozajmnica.

 

Upravni odbor vatrogasnog drustva Kozarac odrzao je 10 sastanaka na kojima su razmatrani i postavljeni prioriteti kojima se treba posvetiti sa ciljem sto brzeg i kvalitetnijeg stavljanja drustva i njegove jedinice u funkciju.

Ovo je bio kratki izvjestaj rada Upravnog odbora kao i VD Kozarac za 2007. godinu a kao sto vidimo pred nama je jos mnogo zadataka kako bi jedinica bila sto spremnija da se suoci sa izazovima koji se pred nju budu postavili, na nama je da se ovo drustvo podrzi i zeljeti da ima sto manje intervencija.

Jedna informacija iz Srednjih Jakupovica i Jaza, pokrenuta je akcija asfaltiranja puteva kroz ova mjesta. Vise o ovoj akciji mozete naci na kevljani.eu
 ili na brojeve telefona:

Amir Jakupovic (USA)  001 313 732 8146

Ismet Jakupovic(BIH) 00 387 65 657 565

Dzemal Jakupovic(odgovoran za ziro racun)  00 385 12 915940 / 00 387 65 072 826

 

 

Za kraj informacija iz FK Bratstva, ciji su igraci ovaj vikend proveli na pripremama na Debelom brijegu nakon cega nastavljaju dalje u dvorani u Osnovnoj skoli na Hambarinama (posto je nasa jos u adaptaciji).

Pred klub se isprjecio jedan problem, prije par dana u posjetu klubu bila je delegacija iz NS-a koja je pregledala teren i ustanovila da klupe za rezervne igrace kao i delegata utakmice, nisu standardnih dimenzija te da se trebaju zamjeniti.

Ovo i ne bi bio neki problem da klub trenutno nije u skripcu s financisjskim sredstvima a za ovu investiciju potrebno je do 2000 KM.

 

 

Toliko od mene, a kako se omladina danas provela na Staroj pilani ispricace nam nasa predsjednica, to je na kraju krajeva i posteno, posto sam ja svakako ovaj put bio samo “moralna” podrska…:)

Selam Kozarac.ba…

 

Već druga nedjelja našeg druženja… a prva čišćenja stare pilane Dan je krenuo malo neplanski,jer se nismo uspjeli baš okupiti na vrijeme na dogovorenom mjestu. Nekim je razlog bio spavanje, nekima glavobolja ( od čega pitam se 🙂 ) a nekima opet smo morali  kablovima i akumulatorom paliti auto, nije htjelo na guranje hehe. (Ahmete,nemoj se osjećati prozvanim.)

Uglavnom,nekako smo se potrpali u auta, ponijeli dvije motorke, nekoliko grabalja i makaza i sletili na pilanu. Bog im dao, ko nam prokrči put na prošlogodišnjoj Kori, još je kao pista…

Nismo se ni istrpali svi, kad su motorke se već upalile. Iskreno rečeno, jedva smo ubijedili mlade  majstore da nam ne porežu pola Kozare, kako su krenuli. Onome gore čiki na rampi smo javili da je u toku radna akcija na što je on komentarisao da su ga već zvali iz uprave  te pitali za motorke. Ali poziv na kotlić ga je smekšao, pa nam je samo odmahnuo, da ne brinemo…

Uglavnom, iako nas je bilo preko 30, i rasporedili smo se na sve strane, jedva smo pratili motorke.

Djeca, kojima ova naša okupljanja vjerovatno više znače nego nama, su se klizali po starenici.

Da, klizali…  Zaledila starenica…

Jedna grupa omladinaca je sišla sa vrećama do starenice, kupila smeće i krčila kupine…

Ta ista grupa je do kraja dana stigla od našeg mostića pa do one pećine gore. U medjuvremenu,ložila se vatra na dvije strane, jedna za grijanje a druga za kotlić.

Ovom prilikom bih da se zahvalim Ramizu Mehmedagiću, (Daal-ov stari ), na ustupljenom kotliću i materijalnoj podršci.

Oko kotlića se brinula Saudina, i ja sam nekad svratila da zavirim,ali nisam jedina hehe.

Prva pauza se iskoristila za kaficu,malo prokomentarisali dokle smo stigli i odmah nastavili.

Bili smo veseli, neumorni i radni, vjerovatno je zbog idile, ljepote oko nas, a najviše zbog oštrog zimskog zraka  Kozare. Eh, oko 4 sata, nas je prošlo to veselje, kad je kotlić zamirišao a Saudina nije dala nikom da se približi.

Mislim da je tih pola sata svima najsporije danas prošlo,a onda smo stali sa tanjirima u red…

Kotlić je bio više nego dobar, to govori činjenica da se svako zavratio po još jednom u red :). Mada na volim feferone, nemogu se požaliti,imali smo dovoljno vode i soka da ugasimo vatru u ustima.

Poslije praznog kotlića, sjeli smo oko logorske vatre, zadovoljni učinjenim za danas. Neki su komentarisali, da ako nastavimo redovno sa akcijama i ovim tempom, mogli bi uskoro sići i do Dere i Kozarca, a do ljeta i do Prijedora

Tad nas je već uhvatila zima, vidi se na slici, gdje smo haman pa sjeli jedni drugima u krilo oko vatre.

Valjalo nam je što smo se stisli jedni uz druge. Komentar ‘Da jedan od nas sad ustane sviju bi povukao sa sobom,
svi bi ustali 🙂 ‘ je bio na mjestu…

Naši članovi, različitih godina,interesa su se družili i zezali kao da su odrasli zajedno…

Osim čiste pilane, i čistih pluća, dobre kondicije ono što je najvažnije postigli smo početak druženja.

Jedino ,ustanovili smo da nam fali kuruz za vatru, onako kao završni merak…Bilo bi i toga,da je odgovarajuća sezona, tu ću biti glavni sponzor…

Naravno,dogovorili smo se za sljedeću nedjelju, i u petak opet malo druženja u Mustangu.

Svaka čast omladino, hvala vam

Vaša Zilha…

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.