Reakcije Rusije i evropskih zemalja na kosovsku nezavisnost

Rusija i evropske zemlje reagirale su u nedjelju na proglašenje kosovske nezavisnosti i dok Moskva ovo jednostrano proglašenje neprihvatljiv, evropske zemlje ocjenjuju ga važnim razvojem događaja i pozivaju kosovske vlasti da zaštite prava manjina, javljaju svjetske novinske agencije.

Oba doma ruskog parlamenta usvojit će u ponedjeljak zajedničku izjavu u povodu kosovskog proglašenja nezavisnosti, izjavio je u nedjelju predsjednik ruske Dume, donjeg doma parlamenta, Boris Grizlov.

 

“Naša će izjava biti dovoljno konkretna i određena”, rekao je Grizlov.

Rusija smatra neprihvatljivim jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i insistira na nastavku pregovora između Beograda i Prištine.

“Jednostranim proglašenjem nezavisnosti narušen je suverenitet Srbije, Povelja UN-a, Rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN-a, načela Helsinške deklaracije, kosovski ustavni okvir, dogovori na visokoj razini Kontaktnoj skupini”, navodi se u saopćenju ruskog ministarstva vanjskih poslova.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova smatra da je proglašenje nezavisnosti “važan razvoj događaja” za Kosovo, izjavio je glasnogovornik ministarstva.

“To je važan razvoj događaja koji stvara novi kontekst za status Kosova”, rekao je glasnogovornik.

Šef francuske diplomatije Bernard Kouchner, koji boravi u posjeti Jerusalemu, poželio je sreću Kosovu.

“Želim sreću Kosovu”, rekao je Kouchner dodajući da je prema njegovu mišljenju takav razvoj događaja “uspjeh međunarodne zajednice i Evrope”. “Time se završavaju patnje”, ustvrdio je.

Komentirajući reakciju Srbije, koja je izjavila da nikad neće
priznati nezavisnost Kosova, Kouchner je rekao da “na to ne bi trebalo tragično gledati”, te da to ne predstavlja neuspjeh.

“To je početak, nije bilo drugih mogućnosti”, istaknuo je Kouchner.

Švicarska očekuje da će kosovske vlasti zaštititi prava svih manjina, saopćilo je švicarsko ministarstvo vanjskih poslova dodajući da je deklaracija o nezavisnosti Kosova bila očekivana.

“Očekujemo da će kosovske vlasti zauzeti za dobrobit svih stanovnika i zaštitu ljudskih prava manjina”, navodi se u saopćenju.

Također se ističe da je “Kosovo prioritetno područje švicarske vanjske politike”, ali da Švicarska “ne zaboravlja da je Srbija važan partner”.

Vatikan je pozvao u nedjelju čelnike Srbije i Kosova da budu razboriti te da nastoje izbjeći ekstremističke reakcije i nasilje nakon proglašenja kosovske nezavisnosti.

Mađarska želi da se Kosovo pridržava Ahtisaarijeva plana kojim se jamče manjinska prava, izjavio je šef diplomatije Kinga Goncz.

“Mi smatramo iznimno važnim da se Kosovo pridržava načela i vrijednosti postavljenih u Ahtisaarijevu planu… a to uključuje demokratiju, vladavinu zakona i tržišnu ekonomiju. Međutim, to prije svega znači jamčenje prava manjinama”, rekao je ministar.

Poljska će vjerojatno priznati nezavisnost Kosova, izjavio je
predsjednik poljskog parlamenta Bronislaw Komorowski.

“Vjerujem da će Poljska biti među onim državama koje će priznati nezavisnost Kosova, vođene činjenicom da niko nije našao djelotvoran način da ujedini dva smrtna etnička neprijatelja”, rekao je on.

Stajalište Poljske je stajalište većine članica Evropske unije, istaknuo je.

Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Lluis Maria de Puig pozvao je sve strane da održe svoje obećanje da će očuvati mir i dijalog u svim okolnostima i da će se suzdržati od bilo kakvog poticanja na nasilje, ako i da će u potpunosti poštovati standarde Vijeća Evrope glede ljudskih prava, vladavine zakona, prava nacionalnih manjina i postupanja prema izbjeglicama, raseljenim osobama i osobama bez državljanstva.

“Kakav god imalo status, Kosovo treba biti sigurno područje za sve one koji tamo žive bez obzira na njihovo etničko podrijetlo…”, istaknuo je i izrazio žaljenje zbog toga što dvije strane nisu uspjele postići kompromis o statusu Kosova.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.