SAD pozdravlja nezavisnost Kosova, poziva sve strane na suzdržanost

Sjedinjene Države u nedjelju su pozdravile proglašenje nezavisnosti Kosova, naglasile važnost zaštite manjina kod provedbe Ahtisaarijeva plana, pozvale sve strane da pokažu “najveću suzdržanost” i izbjegnu provokacije te zajamčile da će misija NATO-a osigurati zaštitu svim zajednicama na Kosovu.

“Obaviješteni smo da je Kosovo danas proglasilo nezavisnost. Pozdravljamo jasnu predanost kosovske vlade da provede dalekosežne odredbe plana posebnog izaslanika UN-a Marttija Ahtisaarija za zaštitu etničkih manjina”, kaže se u saopćenju glasnogovornika State Departmenta Seana McCormacka.

 

“SAD sada preispituju to pitanje i raspravljaju ga sa svojim
evropskim partnerima, očekujemo da ćemo ubrzo izdati saopćenje”, kazao je McCormack.

SAD pruža snažnu podršku etničkim i vjerskim manjinama na Kosovu, ističe se u izjavi.

“SAD poziva sve strane da pokažu najveću suzdržanost i izbjegnu provokativne postupke. NATO-ova misija KFOR-a nastavit će odlučno odgovarati kako bi osigurala sigurno i zaštićeno okružje za sve zajednice diljem Kosova”, naglasio je glasnogovornik State Departmenta, prenijela je Hina.

Također je istaknuo kako SAD već dugo vjeruje da je Ahtisaarijev plan, uključujući njegovu preporuku o nadziranoj nezavisnosti za Kosovo, najbolji način za promicanje regionalne stabilnosti te da omogućava i Srbiji i Kosovu napredak na njihovu putu u evroatlantske integracije.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.