Pokret “Dosta!” osuđuje nasilje i zahtijeva ostavke

Pokret “Dosta!” osuđuje nasilje koje je eskaliralo u toku protesta ispred institucija Kantona Sarajevo, žaleći što je nezadovoljstvo građana i građanki rezultiralo nemilim scenama, saopćeno je iz tog pokreta.

Pokret “Dosta!” se u više navrata pridružio pozivima građanima i građankama na mirne proteste, a čak i tokom eskalacije nasilja su članovi i članice pokreta, za razliku od predstavnika/ca vlasti i službenih organa, pozivali/e na prekid nasilja i obustavu protesta, te su u pokušajima zaustavljanja nasilja neki od nas i povrijeđeni od vinovnika nereda, navodi se u saopćenju.

 

Smatramo da je ovo što se desilo izraz sveopćeg nezadovoljstva građana i građanki, kako grada Sarajeva, tako i cijele Bosne i Hercegovine, zbog neefikasnosti i neodgovornosti vlasti, te u isto vrijeme osuđujemo bahatost i neodgovornost najodgovornijih, u ovom slučaju prije svega premijera Kantona Sarajevo Samira Silajdžića, koji je svojim primjerom pokazao kako jedan predstavnik građana i građanki u vlasti ne smije i ne može reagovati. Također, osuđujemo propagandnu kampanju koja pokušava diskreditovati nezadovoljne građane i i građanke, te prebaciti odgovornost na njih za situaciju za koju su odgovorne vlasti, saopćeno je iz “Dosta!”.

Pokret “Dosta!” nastavit će i u daljem periodu insistirati na ostavkama odgovornih, te ponavlja zahtjev za ostavkama premijera i gradonačelnice, jer smatra da su oni odgovorni za situaciju u gradu.

Uz prethodno izrečene zahtjeve za smjenu iz moralne i političke odgovornosti za sigurnosnu situaciju u gradu, dodajemo i odgovornost prema okupljenim građanima i građankama, koje nisu udostojili svojim prisustvom i obraćanjem, te su na taj način utjecali da nezadovoljstvo eskalira u nasilje, saopćeno je iz tog pokreta.

“Silajdžić govori o izmanipulisanoj omladini – mi postavljamo pitanje – zar je jedino što za tu omladinu ova vlast nudi otvaranje kazneno-popravnih domova? Zašto im ne ponude dobro obrazovanje, putovanja, zaposlenje i sve ostalo što im nedostaje? Zašto im ne ponude perspektivu umjesto bijede? Mi ostajemo pri našim zahtjevima i ustrajat ćemo sve dok građani i građanke ove države ne budu zadovoljni/e radom onih koji vode državu i sve dok vlasti ne postanu odgovorne i počnu polagati račune za svoj rad i plate koje zarađuju!”, poručuju iz pokreta “Dosta!”.

(FENA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Nelly
  • Milord
  • spada
  • Fatuma
  • Madoka
  • le Lac
  • Vigil with the doves
  • Human rights are not white
  • "I am tired and sick of war. Its glory is all moonshine. It is only those who have neither fired a shot nor heard the shrieks and groans of the wounded who cry aloud for blood, for vengeance, for desolation. War is hell." William T. Sherman

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.