Kosovo se priprema za proglašenje neovisnosti

U kosovskim političkim krugovima drži se već sasvim izvjesnim, iako to još uvijek nije službeno potvrđeno, da će ovoga vikenda kosovska Skupština proglasiti neovisnost Kosova u koordinaciji s Europskom unijom i SAD-om, a pripreme za proglašenje u srijedu su u punom jeku.

Vlada Kosova dodijelila je iz svog proračuna milijun eura za proslave i manifestacije povodom proglašenja neovisnosti, koje će se organizirati u svim kosovskim općinama. U domovima kulture i školama pripremaju se posebni programi.

 

Na Kosovo pristižu brojni strani novinari, a, kako se navodi, do sada je akreditirano gotovo tisuću novinara koji će pratiti proglašenje neovisnosti, prateće manifestacije i reakcije tim povodom. U hotelu “Grand” u središtu Prištine u srijedu je otvoren i poseban press centar.

Na Kosovo su počeli stizati i brojni kosovski Albanci koji žive i rade u inozemstvu kako bi sudjelovali u očekivanom velikom događaju.

“Ovaj dan smo čekali za proslavu, a ja ne znam da može biti veće radosti od ove”, rekao je Idriz Hasani iz područja Drenice, jedan od mnogih Albanaca koji su već stigli na Kosovo. U prištinskoj zračnoj luci navode da je povećan broj izvanrednih letova za one koji dolaze ovog vikenda na Kosovo.

U sklopu priprema za proglašenje neovisnosti Galerija umjetnosti Kosova je pripremila maratonski program u trajanju od 70 sati na središnjem trgu “Majka Tereza” u Prištini.

Najviši kosovski i međunarodni dužnosnici pozivaju građane na dostojanstvenu i mirnu proslavu, bez provokacija.

S druge strane, Srpsko nacionalno vijeće Kosova priopćilo je da najave o proglašenju neovisnosti Kosova izazivaju izuzetnu zabrinutost kod svih Srba i nealbanaca i tim povodom je zatražila hitan sastanak s čelnicima Srbije. Od predsjednika i premijera Srbije Tadića i Koštunice zatraženo je da hitno zakažu sastanak s predstavnicima kosovskih Srba kako bi se dogovorila jedinstvena strategija u cilju opstanka Srba i srpske države na Kosovu.

Situacija na Kosovu trenutno je mirna. KFOR, policija, UNMIK-a i Kosovska policijska služba navode da su dobro pripremljeni za sve moguće izazove.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.