Mladost na Staroj Pilani

 

Prošlu Nedelju smo se organizovali i otišli na Staru Pilanu da razgledamo situaciju sa igralištem, smećem i da se naravno družimo i roštiljamo. Narednih sedmica i mjeseci će mo se konstanto okupljati na pilani da dio po dio uređujemo i sređivamo. Dobra vjest je da su klupe i stolovi koje smo postavili za KORU jos uvjek na mjestu bez većih oštećenja, loša je da još uvjek slabo marimo za čistoću prirode tako da se na svakom koraku nalaze flaše i odpad od prošli posjetioca.

Cilj nam je srediti fudbalsko igrališe u što kraćem roku kako bi na ljeto mogli organizovati utakmice i turnire. Golovi čekaju još od ljetos i iskreno iznenadili smo se da nisu otišli u stari metal jer se i u koritu starenice više nemože vidjeti ni ranga ni šparet. Posao prikupljanja starog metala je sve popularniji na ovim prostorima. Bilo bi dobro da se izmisli naknada za povrat svih vrsta flaša tako da bi se i problem sa smećem uveliko mogao umanjiti i elegantno zaobići.

Udruženje ima velike ambicije i planove, trenutno sačinjavamo godišnji plan šta su nam prioriteti tekuće godine od kojih je svakako na prvom mjestu omladinski dom u Deri i Omladinska Radna Akcija. Ova godina će biti ključna za uspjeh ili ne uspjeh udruženja što uveliko ovisi o zainteresovanosti omladine i podpomažućih članova. Mislim da smo na pravom putu a vrjeme će pokazati svoje.

Danas nam je stiglo strućno mišljenje o konstrukciji objekta društvenog doma koje je izrađeno od projektnog biro-a “Kuća” doo Banja Luka. Po njihovom mišljenju sanacija objekta je moguća bez većih poteškoća a za redosljed radova predlažu.

  • Očistiti objekat od šuta, zemlje i nepotrebnog materijala
  • Obiti sav postojeći malter spoljni i unutarnji
  • Izvesti nove horizontalne serklaže za prijam krovne konstrukcije
  • Krovnu konstrukciju izvesti od lakih materijala sa pokrovom od lima ili tegole.
  • Preko postojeće AB međuspratne tavanice izvesti novu armirano betonsku ploču debljine 6 cm, i spregnuti je sa postojećom.
  • Izvesti kompletno nove instalacije vode, kanalizacije i struje
  • Izvršiti malterisanje tako da se sa spoljne strane kompletna fasada rabicira i malteriše produžnim malterom. Rabic pletivo je armaturna mreža Q131, koja se tipluje u postojeći zid.
  • Uraditi unutrašnje malterisanje produžnim malterom
  • Novi estrih izvesti sa fibrin vlaknima (ili ga armirati)
  • Ugraditi novu plastificiranu fasadnu stolariju
  • Izvesti sve neophodne završne zanatske radove
  • Kontrolisati napone i sleganja u toku izvođenja radova

Cjeli idejni projekat će uskoro biti online na stranicama udruženja. Sada imamo svu potrebnu dokumentaciju za završetak projekta “Omladinski Dom”.  Ostaju još neke nejasnoće što se tiće vlasništva zemlje na kojoj je dom smješten te trenutno provjeravamo jeli do sada prikupljena dokumentacija dovoljna za početak radova da kasnije nebi bilo nikakvih trzavica. O svim novostima ću vas naravno odma obavjestiti.

 

Kamen po kamen palaća, marka po marka omladinski dom. Na forumu smo pokrenuli akciju “izgradimo dom mladosti” i ovim putem vas sviju pozivam za učešće nevezano u visini i vrjednosti. Nekeda je dovoljna i dobra rjeć jer svi smo mi volenteri, nismo plaćeni i radimo čisto iz ubjeđenja za bolje sutra našoj djeci i mladima.

I ko zna hoćeli ova trojica jednog dana biti vodeći političari, inžinjeri, ili će preuzeti kozarac.ba kada ja svabo i daal odemo u pemziju. Kao što rekoh vrjeme će pokazati svoje…

 

 

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.