Tone otpada istresene u Nacionalni park Kozara

Mještani Kozarca i Dere  zatražili su od komunalne policije da preispita potez uprave Nacionalnog parka Kozara, koja je dozvolila da se kod naplatne rampe izbaci poveća količina zemlje.

– To je najmanje 40 kamiona blata koje je tokom čišćenja pokupljeno iz jarka uz magistralni put Prijedor – Banja Luka. Navodno da se tim blatom i otpadom zaustavi odron zemlje ispod naplatne rampe – kaže Nedžad Bešić, član Savjeta Mjesne zajednice Kozarac.

Upozorava da je time napravljen veliki problem, jer se samo stotinjak metara dalje nalazi izvorište koje pitkom vodom snabdijeva 400 mještana Dera.

– U blizini je i čuveno izletište Pilana i rječica iz koje smo vodu do ovog ekološkog incidenta mogli piti – kaže Bešić.

Dragan Romčević, direktor NP Kozara, ističe da je na osnovu usmenog dogovora i bez bilo kakvog pisanog traga preduzeću “Prijedorputevi” dozvolio da  zemlju istrese ispod naplatne rampe.

– Uz uvjeravanja da je riječ o čistoj zemlji, vidio sam dobru priliku da se sanira odron – kaže Romčević i dodaje da je dovoženje zemlje stopirano.

Komunalna policija o svemu je obavijestila vodoprivrednog inspektora.

 

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.