BiH bez brzih odluka o nezavisnosti Kosova

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Miroslav Lajčak izjavio je da BiH neće žuriti s bilo kakvim odlukama kada je u pitanju eventualno proglašenje nezavisnosti Kosova.

On je u intervjuu dnevnom listu “Glas” rekao i da ne očekuje nikakav utjecaj eventualnog proglašenja nezavisnosti Kosova na situaciju u BiH. “Premijer Milorad Dodik je rekao da garantuje stabilnost Republike Srpske i ubijeđen sam da će to biti tako”, rekao je Lajčak.

 

Na pitanje da u slučaju da Kosovo proglasi nezavisnost na osnovu prava na samoopredjeljenje, koji će argumenti evropske zajednice biti da kaže da “RS nema to pravo”, Lajčak je ukazao da nije uputno “da se prave mehaničke paralele između Kosova i BiH i RS”.

Govoreći o situaciji u BiH, Lajčak je naveo da on nije za ukidanje Dejtonskog sporazuma.”Bosna i Hercegovina, ovakva kakva jeste, sa svojim entitetima i konstitutivnim narodima je činjenica predviđena Dejtonom. I sve dok Dejton ne bude promijenjen – tako će biti. A Dejton može biti promijenjen samo na način koji je predviđen samim tim sporazumom”, naglasio je Lajčak.

On je, međutim, priznao i da su BiH potrebne konstitutivne promjene jer je od usvajanja Dejtonskog sporazuma, čiji je glavni cilj bio da zaustavi rat, prošlo 13 godina.

“U situaciji smo kad BiH treba ozbiljno da razmišlja o koracima koji vode ka evropskim integracijama, a za to je potreban moderan ustav i efikasna država”, rekao je Lajčak i dodao da te promjene treba da budu rezultat političkog konsenzusa, prenio je Tanjug.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.