SDA potvrđuje entitetske podjele i koči potpisivanje SSP-a

Iz kabineta člana Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića saopćeno je kako se u medijima “svjesno obrću činjenice u vezi sa stavovima iznesenim na sastanku u Širokom Brijegu” te da se Sulejman Tihić ne suprotstavlja “Dodikovim ultimatumima” već upravo suprotno.

“S obzirom da se u medijima svjesno obrću činjenice i manipulira stavovima iznesenim na sastanku u Širokom Brijegu kao i ranije iznesenim stavovima u vezi reforme policije u cilju ispravnog informiranja javnosti izosimo sljedeće:

 

Gospodin Sulejman Tihić se želi prikazati kao onaj ko se suprotstavlja, kako je rečeno, ‘Dodikovim ultimatumima’. U stvarnosti je to potpuno obrnuto o čemu svjedoče činjenice koje su više puta iznesene u javnosti kao i na prošlom sastanku političkih lidera u Širokom Brijegu”, stoji u saopćenju iz kabineta Harisa Silajdžića.

“Na pomenutom sastanku političkih lidera održanom 2. februara, gospodin Dodik je ultimativno zahtijevao da Daytonski sporazum bude osnova za razgovore o reformi ustava što je gospodin Tihić prihvatio i čak insistirao na ‘aprilskom paketu’ ustavnih amandmana koji su odbijeni u Parlamentu BiH i protiv kojih su se glasači velikom većinom plebiscitarno izjasnili na izborima. Cilj ovog prijedloga i onog što se podstiče ovim prijedlogom jeste definitivno potvrđivanje postojećeg stanja i na taj način nametanje amandmana ‘aprilskog paketa’ suprotno jasno izraženoj volji građana. Najsigurniji način da se postojeća struktura ne mijenja jeste da se ta struktura potvrdi novim zakonom. Ovim postupkom se u stvari osigurava provođenje ‘aprilskog paketa’ ustavnih amandmana ‘na mala vrata’ odnosno kroz reformu policije”, navodi se dalje u saopćenju.

Haris Silajdžić je, kako piše u saopćenju, odbio da Daytonski sporazum bude osnova za razgovore s obrazloženjem da je Dayton nastao na kršenju međunarodnog prava i svih civilizacijskih normi. Navodi se da je Tihić je u početku odbio Protokol Visokog predstavnika za reformu policije, a zatim ga prihvatio.

“Silajdžić je taj Protokol odbio s obrazloženjem da se tim Protokolom eksplicitno potvrđuje Uprava policije Republike Srpske”, stoji u saopćenju.

“Mostarska deklaracija nije Dodikov prijedlog nego prijedlog gospodina Silajdžića, a kojom se ne potvrđuju, čak i ne pominju, entitetske policije, jer jasno stoji da: ‘lokalni nivo, kao dio jedinstvene policijske strukture BiH, biti će reguliran nakon reforme ustava u skladu sa tri principa Evropske komisije i Mostarskom deklaracijom…’ a čiji detalji će biti definirani kroz dva temeljna zakona: Zakon o policijskoj službi BiH i Zakon o policijskim službenicima BiH”, rečeno je iz kabineta Harisa Silajdžića.

“Prijedlozi predstavnika SDA potvrđuju novim zakonom entitetske policije i samim time utvrđuju entitetsku podjelu u novom Ustavu. Prijedlog SDA glasi: ‘organizacija, usmjeravanje i usaglašavanje aktivnosti državnih i entitetskih policija i policije Brčko Distrikta BiH, u ostvarivanju sigurnosnih zadataka u interesu BiH’. Na sastanku političkih lidera u Širokom Brijegu gospodin Tihić je također eksplicite rakao da prihvata MUP RS-a i MUP Federacije BiH što je u skladu s ranije javno iznesenim stavovima rukovodstva SDA”, navodi se.

Silajdžić smatra da se na način kako je predviđeno Mostarskom deklaracijom i Akcionim planom izbjegava potvrđivanje entiteta, entitetskih policija a istovremeno se stvaraju uslovi za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom što je u ovom momentu prioritetni zadatak pred Bosnom i Hercegovinom.

“Obrnuto, prijedlog SDA potvrđuje entitetske policije, prejudicira Ustav u smislu entitetske podjele i dovodi u pitanje potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom”, stoji u saopćenju.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.