Održan sastanak o ustavnim promjenama u BiH

Tokom sastanka lidera šest bh. političkih stranaka i visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Miroslava Lajčaka koji je danas održan u Širokom Brijegu započela je rasprava oko novog ustava BiH, a bilo je riječi i o reformskim procesima nužnim za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH Evropskoj uniji.

Kako je u izjavi za Fenu kazao glasnogovornik HDZ-a BiH Mišo Relota, nakon sastanka sudionici su usvojili zajedničku izjavu u kojoj se navodi kako su započeti razgovori u konstruktivnoj atmosferi o ustavnoj reformi, te kako su izneseni pojedinačni stavovi bez obzira na trenutnu političku situaciju.

 

Po njegovim riječima, sudionici sastanka su se dogovorili kako će se razgovori nastaviti nakon potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Sudionici razgovora ostaju privrženi obvezama vezanim za postizanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Odlučni su ispuniti preuzete obveze u dogovorenim rokovima. Svjesni potrebe hitnog usvajanja proračuna BiH dogovoreno je kako je potrebno inicirati sastanak predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Nikole Špirića ministara financija i članova kolegija Parlamentarne skupštine kako bi se postigli dogovori koji će omogućiti hitno usvajanje proračuna”, kazao je Relota te dodao kako bi se najavljeni sastanak trebao održati najkasnije do polovice iduće sedmice.

Kada je riječ o razgovorima oko ustavnih promjena u BiH, danas je dogovoreno kako bi se slijedeći sastanak trebao održati do 10. marta i kako će njegov domaćin biti predsjednik SDA Sulejman Tihić.

Tokom današnjeg sastanka došlo je do neslaganja oko zakona vezanih za reformu policije koji u Parlamentarnoj skupštini moraju biti usvojeni do 15. februara.

Predsjednik SDA Sulejman Tihić je kazao kako se oni ne slažu s tim zakonima koje će dostaviti ekspertna radna skupina zadužena da implementira zaključke Mostarske deklaracije.

Današnjem sastanku prisustvovali su predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, predsjednik SDA Sulejman Tihić, predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić, predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik PDP-a Mladen Ivanić i visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Miroslav Lajčak.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.