Protestni skup u Zenici

Više od tri hiljade ljudi pristiglih iz raznih krajeva BiH, okupilo se u subotu na protestnom skupu povodom oduzimanja bh. državljanstava i deportacije lica afro-azijskog porijekla kojeg su pod nazivom «Halali nam Hamza» na Trgu “Alija Izetbegović” organizovali Udruženje «Ensarije» i Savez dobinika najviših ratnih priznanja «Zlatni ljiljan» sa područja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Govornici među kojima su bili i Aiman Awad, predsjednik Udruženja «Ensarije» čiji su članovi naturalizovani državljani BiH, Šerif Patković, predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja, Imad el-Husin poznatiji kao Abu Hamza i hafiz Bilal Bosnić, opužili su međunarodnu zajednicu, bh. političare i pravosuđe da krše ljudska prava i prema njihovim riječima, nezakonito na stotine bh. djece pokušavaju otrgnuti od njihovih očeva.

 

«Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donosi presudu u korist našeg brata Imada el-Husina, što je domaćem pravosuđu jasan znak da tu nešto ne štima. To što Nikola Špirić javno kaže da se u BiH krše ljudska prava nikome ništa ne znači jer sudovi u BiH rade pod nečijim uticajem. Bošnjački političari nijemo šute. Ili su nemoćni ili se dodvaraju, a biće da je ovo drugo. Međunardonoj zajednici mi predstavljamo prijetnju za mir, a ne predstavljaju prijetnju oni koji ruše Ferhadiju i ne daju njenu obnovu ili oni, koji kada pobijedi reprezenacija susjedne države, ruše i pale bošnjačku imovinu. Nećemo više organizovati ovakve skupove jer ovi koji vladaju ne čuju naše vapaje, kao da ne računaju na naše glasove na izborima», rekao je na skupu između ostalog rekao Aiman Awad.

Šerif Patković najavio je organizovanje potpisivanje peticije podrške naturalizovanim bh. državljanima afro-azijskog porijekla.

«Nadam se da ova naša borba nije uzaludna i da će oni koji se igraju ljudskim sudbinama shvatiti da griješe», rekao je Patković.

Imad el-Husin ili Abu Hamza, koji odlukom suda u Strazburu do daljnjeg omogućen ostanak u BiH, rekao je: “Braćo moja ja vama nemam ništa halaliti. Od vas trebaju da halale oni koji su odgovorni za stradanje Bošnjaka”.

Tokom jednoiposatnog skupa, za govornicom su se pojavljivala i djeca naturalizovanih bh. državljana, koja su govorila o tome kako ostatak života žele provesti zajedno sa svojim očevima.

Subotnji skup u Zenici kojeg su osiguravale nešto brojnije policijske snage, protekao je bez incidenata.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.