Kozarac.ba

Protestni skup u Zenici

Više od tri hiljade ljudi pristiglih iz raznih krajeva BiH, okupilo se u subotu na protestnom skupu povodom oduzimanja bh. državljanstava i deportacije lica afro-azijskog porijekla kojeg su pod nazivom «Halali nam Hamza» na Trgu “Alija Izetbegović” organizovali Udruženje «Ensarije» i Savez dobinika najviših ratnih priznanja «Zlatni ljiljan» sa područja Zeničko-dobojskog kantona (ZDK).

Govornici među kojima su bili i Aiman Awad, predsjednik Udruženja «Ensarije» čiji su članovi naturalizovani državljani BiH, Šerif Patković, predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja, Imad el-Husin poznatiji kao Abu Hamza i hafiz Bilal Bosnić, opužili su međunarodnu zajednicu, bh. političare i pravosuđe da krše ljudska prava i prema njihovim riječima, nezakonito na stotine bh. djece pokušavaju otrgnuti od njihovih očeva.

 

«Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donosi presudu u korist našeg brata Imada el-Husina, što je domaćem pravosuđu jasan znak da tu nešto ne štima. To što Nikola Špirić javno kaže da se u BiH krše ljudska prava nikome ništa ne znači jer sudovi u BiH rade pod nečijim uticajem. Bošnjački političari nijemo šute. Ili su nemoćni ili se dodvaraju, a biće da je ovo drugo. Međunardonoj zajednici mi predstavljamo prijetnju za mir, a ne predstavljaju prijetnju oni koji ruše Ferhadiju i ne daju njenu obnovu ili oni, koji kada pobijedi reprezenacija susjedne države, ruše i pale bošnjačku imovinu. Nećemo više organizovati ovakve skupove jer ovi koji vladaju ne čuju naše vapaje, kao da ne računaju na naše glasove na izborima», rekao je na skupu između ostalog rekao Aiman Awad.

Šerif Patković najavio je organizovanje potpisivanje peticije podrške naturalizovanim bh. državljanima afro-azijskog porijekla.

«Nadam se da ova naša borba nije uzaludna i da će oni koji se igraju ljudskim sudbinama shvatiti da griješe», rekao je Patković.

Imad el-Husin ili Abu Hamza, koji odlukom suda u Strazburu do daljnjeg omogućen ostanak u BiH, rekao je: “Braćo moja ja vama nemam ništa halaliti. Od vas trebaju da halale oni koji su odgovorni za stradanje Bošnjaka”.

Tokom jednoiposatnog skupa, za govornicom su se pojavljivala i djeca naturalizovanih bh. državljana, koja su govorila o tome kako ostatak života žele provesti zajedno sa svojim očevima.

Subotnji skup u Zenici kojeg su osiguravale nešto brojnije policijske snage, protekao je bez incidenata.

(FENA)

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.