Holokaust ne može biti zaboravljen


U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta danas je na Institutu za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava u Sarajevu upriličen okrugli sto sjećanja na taj dan i žrtve holokausta.

Direktor Instituta prof. dr. Smail Čekić u uvodnom dijelu je istaknuo da podsjećanje na Dan holokausta ima historijsku važnost za cijelo čovječanstvo. Sjećanje na Holokaust odnosno najmasovniji genocid u XX vijeku, zločin koji je čovječanstvu nanio ogromne ljudske i materijalne žrtve, ne može biti prepušteno prošlosti i zaboravu.

On je naglasio da je danas više nego ikad, kad zločini protiv čovječnosti i međunarodnog prava postoje u svijetu, potrebno formirati i jačati historijsku svijest o Aušvicu i Sobiboru, Jasenovcu… što, kako je kazao, zahtijeva da se čuva sjećanje na žrtve, kao i da se procesuiraju svi oni koji su odgovorni za stravične zločine.

Okruglom stolu prisustvovao je član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić koji je novinarima prije skupa kazao da je Holokaust tragedija ne samo Jevreja nego tragedija cijelog svijeta. “Mi, nažalost, u BiH znamo kako to izgleda i šta je genocid. Danas ćemo to obilježiti s nadom da se to više neće ponoviti. Međutim, tako smo rekli i 50 godina prije, a ipak se genocid ponovio. Å ta možemo preduzeti da se u svijetu to više ne ponovi. To je veliko pitanje”, istaknuo je Silajdžić.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci je naglasio da je Holokaust kao tragedija ne samo jevrejskog naroda nego čitavog čovječanstva koji je obilježio XX vijek trebalo da nas nauči da takav genocid nikad više ne smije da se ponovi.

“Nažalost, genocid se ponovio u Kambodži, Ruandi i BiH. Izgleda da smo jako loši učenici jer iz historije ništa ne učimo”, kazao je Finci. On je naglasio da Dan sjećanja na Holokaust nije dan poziva na osvetu, nego dan opomene da se različitost vjerskih, političkih i drugih stavova može prevazići na drugi način, a ne zločinom.

Skupu je prisustvovala i Ljerka Latal koja se za sudionike skupa prisjetila perioda Drugog svjetskog rata kad je njen otac, rizikujući sopstveni i život svoje obitelji, sklonio tri Jevrejke i tako im spasio život.

Generalna skupština UN 2005. godine usvojila je Rezoluciju i tako 27. januar označila kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta. Na taj dan je 1945. godine Crvena armija oslobodila zloglasni nacistički logor u Aušvicu. Dan holokausta obilježen je prvi put 2006. godine.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.