Njemačka će priznati Kosovo


Njemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Å tajnmajer najavio je danas da će Njemačka priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

U intervjuu za Njemački radio (Deutschlandfunk), Å tajnmajer je rekao da je Njemačka spremna na taj potez Prištine i da Berlin “nema iluzija znajući da rješenja za koja se nadao da će se ostvariti pregovaračkim putem više ne mogu da se postignu”. “Zato ćemo se u slučaju proglašenja nezavisnosti Kosova ponašati kao i velika većina zemalja Evropske unije (EU)”, rekao je Å tajnmajer.

Na opasku da ta većina zemalja teži ka priznavanju Kosova, Å tajnmajer je rekao da se “ne ponaša obazrivo zato što ne zna šta će Njemačka učiniti već zato što, imajući u vidu trenutnu situaciju u Srbiji, stanje ne treba da se još otežava”.

“Zato imajte razumijevanja da ne želim da dajem dalje najave, ali svakako dobro znamo šta treba činiti”, rekao je šef njemačke diplomatije.

Kao značaj doprinos njemačke politike, Å tajnmajer je naveo to što Berlin tokom pregovaračkog procesa nije davao nikakve najave u vezi sa daljim koracima koje namjerava da preduzme u vezi sa Kosovom.

“Mi nismo do sada postavljali hipotetička pitanja. Za razliku od prakse koja je upražnjavanja u nekim drugim glavnim gradovima, mi nismo ni izjavama u nevrijeme doljevali ulje na vatru”, istakao je ministar.

Ponovio je i ranije često istican stav da bi “rješenje dogovoreno između Srbije i Kosova bilo bolje i ispravnije” ali da “do njega nije došlo jer obje strane nisu bile spremne da premoste preostale razlike”.

“Mi više nismo u stanju da zaustavimo istoriju, već moramo da zauzmemo stav prema onome što će se sada dogoditi i mnogo toga govori u prilog tome da ćemo uskoro doživeti proglašenje nezavisnosti Kosova”, naveo je Å tajnmajer.

Pri tome je izrazio zadovoljstvo što “gospodin (Hašim) Tači i njegova vlada nisu razvili nikakve nepromišljene aktivnosti i što su se pridržavali najave da će sa međunarodnom zajednicom da usaglase datum proglašenja nezavisnosti”.

To je, kako je dodao minister, dobro i “zato što je situacija u Srbiji trenutno nepregledna između dva kruga predsjedničkih izbora”.

(ONASA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.