Ukidanje zabrane nošenja marama na univerzitetima u Turskoj

Vladajuća turska islamistička Partija pravde i razvoja (AKP) i opozicijska Partija nacionalističkog pokreta (MHP) sporazumjele su se u četvrtak da sarađuju na ukidanju zabrane nošenja marama na univerzitetima, što bi moglo razljutiti sekularnu elitu u zemlji, javila je agencija Reuters.

“Sporazum je postignut… pitanje marama je ocijenjeno u skladu s pravima i slobodama, tako da se nastavlja tehnički dio posla (ukidanja zabrane)”, navedeno je u zajedničkom saopćenju partija AKP i MHP. Najnoviji dogovor ovih dviju stranaka mogao bi uticati na jačanje zategnutosti u Turskoj koja je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, jer pretpostavlja amandmane na članove 10 i 42 turskog ustava.

Turskom premijeru Recepu Tayyipu Erdoganu je potrebna podrška MHP-a u parlamentu za amandmane na postojeći ustav.

Sekularna elita u čijem su sastavu generali vojske, suci i rektori univerziteta zabranu nošenja marama za žene smatraju ključnom za odvajanje države i vjere.

Sekularisti optužuju stranku AKP da nastoji vratiti primat islamske vjere, što Erdogan opovrgava.

Erdoganova supruga i kćerke nose islamsku maramu, dok on insistira na tome da je to “pitanje ljudskih sloboda” u zemlji u kojoj dvije trećine žena pokriva glavu.

Javno mnijenje u Turskoj je sve naklonjenije ukidanju zabrane nošenja marama na univerzitetima, prenijela je britanska agencija.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.