U Srbiji počeli predsjednički izbori

U Srbiji su jutros u 7.00 sati otvorena birališta za izbor predsjednika države, na kojima će se 6.708.697 upisanih birača moći opredijeliti za jednog od devet kandidata.

Birači će moći glasati na 8.481 biračkom mjestu u Srbiji, kao i na 65 biračkih mjesta u još 36 zemalja, javlja Hina. Biračka mjesta se zatvaraju u nedjelju u 20.00 sati, do kada traje i izborna šutnja. Birači će se moći opredijeliti između aktuelnog predsjednika Srbije Borisa Tadića, zamjenika predsjednika Srpske radikalne stranke Tomislava Nikolića, predsjednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, nekadašnjeg bliskog saradnika Slobodana Miloševića i potpredsjednika Skupštine Srbije iz Socijalističke partije Srbije Milutina Mrkonjića.

Moći će glasati i za zastupnika mađarske nacionalne manjine u parlamentu Istvana Pasztora, predsjednika Nove Srbije Velimira Ilića, kao i Marijana Rističevića iz Narodne seljačke stranke i Jugoslava Dobričanina iz Reformističke stranke iz Niša, te Milanke Karić, supruge odbjeglog srbijanskog tajkuna Bogoljuba Karića.

Za predsjednika će biti izabran kandidat koji u prvom krugu dobije većinu glasova birača koji su iskoristili biračko pravo. Ako niti jedan kandidat ne dobije tu većinu dva kandidata koji su osvojili najveći broj glasova ući će u drugi krug, koji će biti održan u roku od dvije sedmice, odnosno 3. februara.

Prve neslužbeni rezultati bit će poznati u nedjelju nakon 22.00 sata. Konačni, službeni rezultati bit će objavljeni najkasnije četiri dana od zatvaranja biračkih mjesta, odnosno do četvrtka, 24. januara u 20.00 sati.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.