Najveća poslijeratna pljačka


Novinarska obaveza “Dnevnog avaza” da ustupi prostor najvišim funkcionerima SDA, koji su upozorili javnost da SBiH krši koalicijski dogovor, silno je razljutila korumpiranog ministra industrije i energije u Vladi FBiH Vahida Heću.

Također, objava podatka da se srbijanski biznismen Vuk Hamović, na štetu “Elektroprivrede BiH” i nesretnih rudara, okoristio za 9,6 miliona eura, prodajom takozvanih tercijarnih viškova električne energije Sloveniji, uznemirila je Hećin lobi. Ministar je dodatno ljut što nije prošla prevara imbecilnog tipa da tobože mali dioničari biraju predsjednika Nadzornog odbora “Elektroprivrede BiH”, a ne država koja je vlasnik 90 posto kapitala i čije interese bi trebao provoditi Hećo.

Jeftinom i prozirnom igrom, on je napravio situaciju da kandidat SDA Edhem Bičakčić uopće ne bude prvoplasirani prilikom izbora predsjednika NO EPBiH, dodatno se osiguravši da drugi po broju glasova bude Adil Trgo. Za informaciju javnosti, Trgo je intimus gospodina Heće i njegovog lobističkog kolege Safeta Oručevića.

Zašto je u cijeloj priči bitan Safet Oručević, bivši gradonačelnik Mostara, koji je godinama siva eminencija Stranke za BiH, intimus Harisa Silajdžića i glavni nevidljivi šef elektroenergetskog sistema BiH?

Bitan je zato što je lobi okupljen oko SBiH uspio bez pravog tendera i mimo zakona o javnim nabavkama isposlovati gradnju tri hidroelektrane putem austrijskih i tri termoelektrane putem njemačkih kompanija, ukupne snage 600 megavata.

Ako se zna da gradnja jednog megavata vrijedi oko 2,5 miliona eura, Oručevićeva grupa tako je uspjela dobiti posao vrijedan više od dvije milijarde eura, uz uobičajeni tal od deset procenata vrijednosti posla. To znači da bi Hećini lobisti okupljeni oko posla gradnje budućih hidro i termoelektrana u BiH dobili oko 250 miliona eura!?

Sve ovo dokumentuju SMS poruke koje je Oručević slao Damiru Fazliću, poznatom lobisti i prijatelju još jednog srbijanskog biznismena – rivala Vuka Hamovića, čiji otac je bio general i šef OZNA-e – Vojina Lazarevića.

Tako se energetski potencijal BiH našao u raljama Slovenaca i dvojice srbijanskih tajkuna, Hamovića i Lazarevića. A, velike li podlosti, te Hećine ekonomske i lične veze trebalo je podmetnuti vlasniku “Avaza” Fahrudinu Radončiću, kako bi se ova novina ušutkala dok traje najveća poslijeratna pljačka BiH, i to pod okriljem Stranke za BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.