Rušenje vikendica


Radnici KJP “Sana” iz Sanskog Mosta jučer su došli da ruše vikendicu Mustafe Å ante, direktora sanske poslovnice “Sarajevoosiguranja”, ali je dogovoreno da objekat po želji vlasnika ukloni sanska frima DOO “Fading”. Rušenje je počelo odmah.

Vikendica smještena na desnoj obali Sane, u vikend-naselju Kriva Cesta, bila je i prošle godine “na listi za rušenje”, ali je Ministarstvo građenja, prostornog uređenja i zaštite okoline USK svojim rješenjima poništilo zaključke o rušenju i naložilo obnovu postupka.

 

Mustafa Å anta odbio je da prisustvuje rušenju i opunomoćio zeta Sabriju Bećirbegovića da potpiše zapisnik. Brzina kojom je općinska administracija odlučila da “adaktira” Å antin objekat dovodi se u vezu sa raspravom na Skupštini USK u Bihaću na kojoj je jedna od vrućih tema jučer bila i problematika bespravne gradnje na Kantonu.

Urbanističko-građevinski inspektor Fadil Rekanović odbio je dati izjavu. On je po zanimanju diplomirani inžinjer poljoprivrede pa je upitno da li je on uopće ovlaštena osoba po važećim zakonima za građenje i prostorno uređenje. Drugi urbanističko-građevinski inspektor Suad Karabeg i dalje je na bolovanju. Vodeći nekoliko akcija rušenja objekata na sanskoj općini Karabeg je obolio.

Mustafa Å anta najavio je krivične prijave protiv odgovornih osoba. On je ubijeđen da iza rušenja njegove vikendice stoji “dobro poznata osoba u sjeni”.

Novoimenovani urbanističko-građevinski inspektor Fadil Rekanović donio je rješenje i zaključak o rušenju ne čekajući da se okonča obnovljeni drugostepeni postupak u Bihaću.

Odlučio je sam raspraviti pitanje urbanističke saglasnosti za legalizaciju bespravno izgrađenog objekta i zaključio kako Å antina vikendica nema uslova za legalizaciju. Ni postupak legalizacije koji je općinska Služba za prostorno uređenje, građenje i stambene poslove trebala provesti nije proveden.

(Avaz)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.