PODRÅ KA INICIJATIVNOM ODBORU STRANKE ZA KOZARAC

 

Na inicijativnom skupu  „STRANKE ZA KOZARAC“, koji je održan 28.12.2007. godine u prostorijama MZ Kozarac, nakon uvodnog izlaganja predsjednika inicijativnog odbora  profesora gosp. Nihada Forića, predložen je dnevni red i to :

1.Izbor radnog predsjedništva
2.Razlozi za formiranje stranke
3.Poduzete aktivnosti od strane inicijativnog odbora  i aktivnosti koje se planiraju u budućem  periodu
4.Razno

Dnevni red je jednoglasno usvojen te je izabrano radno predsjedništvo u koje su ušli :
 
Nihad Forić, Kemal Fazlić, Teufik Kulašić i Zinajda Mahmuljin.

Po drugoj tački dnevnog reda prisutnima se obratio gosp. Teufik Kulašić koji je skup  upoznao sa postojećom političkom situacijom u Kozarcu, sa kojom naši građani nisu zadovoljni,te je objasnio razloge za  pokretanjem inicijative  formiranjem nove stranke i promjene sadašnje političke situacije u Kozarcu.

Formiranjem stranke i njenim kvalitetnim radom namjerava se osigurati veći procenat izlaska glasača na izbore i time obezbjediti veći broj delegata iz Kozarca u Skupštini opštine Prijedor  te  se izboriti za veće učešće Kozarčana u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti  Opštine Prijedor. 

Po trećoj tački dnevnog reda prisutnima se obartio i gosp. Kemal Fazlić, koji je upoznao skup o načinu formiranja inicijativnog odbora , poslovima koje je inicijativni odbor već odradio te šta su budući zadaci  istog.  Takodjer je prisutne informisao o obaveznom i redovnom održavanju sastanaka inicijativnoog odbora stranke svake srijede u 17:00 časova u prostorijama inicijativnog odbora stranke (shoping centar „BLIZANCI“ ) na kojima se analiziraju izvršeni zadaci predhodnog sastanka i usvajaju prijedlozi i planovi za naredni period. Isto tako, o radu Radne  grupa za izradu akata a  koja je već uradila veći dio poslova oko izrade statuta i preuzela obavezu da, dokumente zakonom  predviđene, uradi a i usvoji do kraja mjeseca januara.

Istakao je  da ostali  članovi inicijatvnog odbora prikupljaju potpise podrške građana, koji su dodatak pravnim aktima pri podnošenju zahtjeva za registraciju buduće stranke, i ostale bitne aktivnosti koje je neophodno odraditi prije održavanja osnivačke skupstine stranke, na kojoj treba da se donese odluka o formiranju stranke i usvoje akta, zakonom predviđena za registraciju stranke, a odnosi se na statut i program rada stranke.

Također je prisutne upoznao o ozbiljnosti i velikoj odgovornosti koju preuzima Kozarac i Kozarčani ulazeći u proces formiranja stranke koja će na početku djelovati na lokalnom nivou a ambicije su da djeluje na nivou RS i BiH.

Ove poslove inicijativni odbor želi završiti u toku mjeseca februara, kada bi trebalo održati izbornu skupštinu, tada bi članovi inicijativnog odbora prestali sa radom a nastavak aktivnosti stranke bi preuzeli organi stranke.

Otvorena je diskusija u kojoj su uzeli učešće svi prisutni te dali svoje prjedloge i sugestije, izrazili svoja zapažanja i mišljenja koja su pomno saslušana :

-Kilić Sefik: Da se okupe svi Kozarčani iz inostarnstva te da se uključe u rad stranke te sugerisao na veću aktivnost građana koji momentalno žive i rade i unostranstvu oko registracije i izlaska na izbore

-Blažević Mesud:Također ukazao na probleme oko registarcije birača u inostranstvu

-Turkanović Besim:Predlagao učešće  građana iz inostranstva u odbotru stranke

-Kahrimanović Hamdija:Također istakao važnost izlaska birača na izbore te istakao koliko je svaki glas važan

-Bešić Husein:Istakao važnost što bolje koordinacije između građana u inostranstvu i stranke

-Huremović Husein: Pozvao sve građane na što veću aktivnost i učešće u radu stranke te skrenu pažnju na kvalitet izbora ljudi u odbor stranke

Nakon konstruktivne diskusije doneseni su slijedeci zakljuci:

1.Formirat će se posebno tijelo na nivou buduće stranke koje će rješavati sve eventualne probleme oko registracije birača kako onih koji žive na području Kozarca tako i onih koji momentalno žive i rade u inostranstvu.

2.Da će se u statut buduće stranke ugraditi procenat učešća građana u organe stranke, koji momentalno žive i rade u inostranstvu

3.Posebnu pozornost posvetiti kod izbora građana u organe stranke vodeći računa o njihovoj kvalifikacionoj,nacionalnoj,polnoj zastupljenosti a sve u cilju što kvalitetnijeg rada in učinkovitosti stranke.

4.Zadatak  buduće stranke je da obezbjedi povjerenike stranke u inostranstvu koji će koordinirati sa članovima stranke u Kozarcu.

Inicijativni odbor se zahvaljuje  svim građanima, našim dragim Kozarčanima na velikom odzivu i podršci na koju računa i u budućem radu.

Predsjednik inicijativnog odbora: Prof. Nihad Foric                                                                 
Zapisnicar: Zinajda Mahmuljin

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.