Skandalozna neodgovornost premijera Federacije BiH


U poštivanju svojih građana domaća vlast nikad nije zaradila prolaznu ocjenu, a ništa ne obećava da će i s ovom garniturom biti drugačije. Å taviše, upravo sadašnja vladajuća struktura porađa dosad najneodgovornijeg nosioca javne funkcije, Nedžada Brankovića. On je, u stvari, čovjek kontinuiteta te neodgovornosti, jer se u entitetsko-državnim vrhovima nalazi već punu deceniju, pa taj svoj jubilej nastoji krunisati titulom koja mu u godini na izmaku nikako ne može pobjeći: titulom najneodgovornijeg domaćeg funkcionera.

Iako je u najužem krugu osoba koje konkurišu i za šampione korupcije, mahinacija i zloupotreba položaja, zadržaćemo se ovaj put samo na njegovom apsolutnom nedostatku smisla za odgovornost na poslu koji obavlja, a koji kulminira u tzv. uljnoj aferi. Činjenice i laži

U ilustrovanju Brankovićeve političke bešćutnosti zadrža­ćemo se na golim činjenicama.

Jedna od njih, juče plasirana preko ovdašnjih novina, njegova je izjava kojom na nevjerovatno bezobrazan način pokušava da sa sebe i svojih potčinjenih skine odgovornost za nezapamćenu podvalu sa uljem (i pšenicom) iz federalnih robnih rezervi.

Citiramo:

“Faktički, robne rezerve su prvi put poslije rata ozbiljno korištene da stabiliziraju stanje na tržištu. Činjenica je da su manji propusti postojali, poput naljepnice da je ulje porijeklom iz nepostojeće države Čehoslovačke, ali je neosporno i to da su se cijene nakon naših intervencija stabilizirale i to niko ne može osporiti “, kaže Nedžad Branković.

Federalni premijer se, eto, otvoreno hvali, i to onim čega bi pametan čovjek trebao da se stidi. Jer, činjenice su, nasuprot njegovih neargumentovanih tvrdnji, krajnje neumoljive i po njega nepovoljne.

Prvo o “manjim propustima “, čije postojanje Branković priznaje, počev od krajnje bedastoće sa adresiranjem proizvođača “stabilizirajućeg “ ulja na Čehoslovačku. No, šta je sa činjenicom da su njegove boce ulja nosile i futurističke datume proizvodnje (sve do 1. decembra 2008. godine), da je na deklaracijama (koje premijer zove “naljepnicama “) bio izmišljeni, odnosno falsifikovani bar-kod? Å ta je sa činjenicom da je istraga utvrdila da se, umjesto ulja od suncokreta, federalnoj sirotinji podvalilo ulje od repice?

Zašto Vlada nije raskinula ugovor sa Konzumom iz Bihaća, uljarom koja u stvari ne postoji, iako je Direkcija za robne rezerve s njom potpisala ugovor u kojem se jasno naručuje suncokretovo ulje? Zašto Branković nije hitno poslao inspekciju u tu bihaćku trovačnicu u kojoj, izgleda, niko i ne radi, jer novinari na toj adresi nikoga ne mogu da pronađu?

Zašto za sve ovo niko ne odgovara, od “uljare “, preko Direkcije za robne rezerve, do Vlade FBiH?

Odgovor je dao sam Branković: jer su to “manji propusti “, pa se takve ”“ po njegovom mišljenju – očito da halaliti. Uostalom, po kome su ti “manji propusti “ udarili ”“ po građanima. Ali, ko njih šiša, pa bar se građane može nekažnjeno jahati kao zadnju kljusad.

“Podmazani “ premijer

Svoj smisao za odgovornost posljednjih mjeseci Branković je javno pokazao u više navrata. Å ta god mu neko spočitne kao premijeru, on se nađe u čudu zašto to baš njega pitaju. Pa tako i sa uljem: u više navrata je govorio kako će to srediti nadležna ministarstva, pri tome bijedno skrećući pažnju od sebe. Jer, za tu direkciju nije nadležno nijedno ministarstvo nego upravo on, odnosno direktno federalna Vlada!

S takvim premijerom, nažalost, građani Federacije imaju posla. Sa ignorantom, petljancem, neodgovornom figurom koja glumi predsjednika vlade, a u stvari samo vodi svoje privatne poslove i ugađa svojim kompanjonima. S puno razloga se stoga postavlja pitanje, sa odgovorom koji nije teško dati, zašto premijer po svaku cijenu štiti Direkciju i “uljaru “ iz Bihaća, nakon tako grubih i tragikomičnih grešaka: zato što se, vjerovatno, i njega s barem malo tog ulja podmazalo! Kao i u slučajevima s naftom, dionicama, gra­đevinskim materijalom, stambenim kvadratima…

Dio medija koji sa zgražavanjem prati čuvene tržišne intervencije Nedžada Brankovića istražio je, osim ulja, i njegovu pšenicu. I utvrdio da je pljesniva, neupotrebljiva za ljudsku, a jedva dobra za stočnu ishranu, što je potvrđeno i u nadležnim laboratorijama. Pa je Vlada, ipak, i tu pšenicu prodavala i još je prodaje!

Za Vladu i njenog premijera građani se očito ne razlikuju od stoke. Pa im zato, osim trovanja stomaka, Nedžad Branković pokušava da zatruje i mozak svojim neviđeno dr­skim samohvalisanjem onim čega bi kao čovjek trebao duboko da se stidi, da se do neba izvinjava i, na kraju, izmakne sa premijerske pozicije. Tako bezobraznog i neodgovornog “političara “ ni na jednoj visokoj funkciji, čak ni u ovoj zemlji, još nije bilo.

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.