Evropa danas slavi ukidanje granica

Od danas, oko 400 miliona Evropljana živi u šengenskoj zona koja obuhvata 24 zemlje bez kontrole na unutrašnjim granicama. Od Narve na istoku Estonije do Kalea u Francuskoj, građani će moći putovati bez pasoša, dok će istovremeno, za zemlje na vanjskim šengenskim granicama kontrola biti pojačana.

Zona slobodnog kretanja ljudi danas je proširena i za devet zemalja koje su 2004. postale članice Evropske unije. Među njima su jedna bivša jugoslovenska republika – Slovenija, kao i Mađarska, Češka, Estonija, Litvanija, Letonija, Malta, Poljska i Slovačka.

Kipar, koji je takođe pristupio EU 2004. godine, zatražio je odlaganje pristupanja Šengenu na godinu dana, dok će Rumunija i Bugarska, koje su u EU ušle 2007., morati još da rade na ispunjenju kriterija u oblasti bezbjednosti kako bi mogle da uđu u šengensku zonu.

Proširenje šengenske zone biće obilježeno i u subotu na granici Slovenije i Italije, a brisanje granice proslavit će i Česi i Slovaci.

U zemljama istočne Evrope proširenje šengenske zone vide kao posljednju etapu rušenja gvozdene zavjese iz vremena “hladnog rata”.

Šengenska zona do sada je obuhvatala Portugal, Španiju, Francusku, Italiju, Belgiju, Luksemburg, Holandiju, Njemačku, Austriju, Švedsku, Finsku, Dansku, Grčku, kao i Norvešku i Island koje nisu članice EU.

Velika Britanija i Irska nisu dio zone, iako su članice EU.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.