Muslimani danas slave Kurban bajram

Danas je prvi dan Kurban bajrama ili Hadži-bajrama, kada muslimani širom svijeta slave blagdan prinošenja žrtve. On dolazi dva mjeseca i deset dana nakon ramazana, mjeseca posta i jedan je od dva najznačajnija islamska blagdana.

Sama simbolika Kurban bajrama temelji se na žrtvi i bogobojaznosti. Klanje kurbana, žrtvovanje prisutno je kroz sve svjetske kulture i civilizacije. Žrtvu koju je Ibrahim a.s trebao prinijeti teško bi mogao učini bilo ko bez čvrste vjere. Sama svrha kurbana je ponovo proživjeti oslobođenje zarobljavanjem sebe Božjom riječju, Njegovom voljom i Zakonom.

To se najbolje vidi za vrijeme hadža, kada se kurban bajram slavi, u vrijeme najčvršće ujedinjenosti ljudskih duša oko zajedničkog cilja, događaja koji predstavlja jedinstvenu sliku jednakosti i bratstva na Zemlji.

“Hadž je ibadet u kojem čovjek spoznaje svoje mjesto u univerzalnom svijetu – Arefatu, gdje je prvi čovjek spoznao svoje mjesto na Zemlji. To je dunjalučki put čovjeka koji u osobnom svjedočenju vjere nalazi univerzalni smisao života i koji u božanskoj poruci Kur'ana nalazi nadu u osobni spas. Kurban je ljudski put čovjekovog približavanja Stvoritelju, kao što je i namaz-kurban svakog pobožnog čovjeka tj. svaki pobožni čovjek želi da se kroz namaz približi svome Gospodaru. Jer onaj koji je blizak Bogu, blizak je i čovjeku kojem treba ljudska ljubav i pomoć“, kazao je, između ostalog, u svojoj bajramskoj poruci reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

Oko dva miliona muslimana okupilo se u ponedjeljak u Mekki i započelo s hadžom. Vjernici su došli u dolinu Mina, nekoliko kilometara istočno od svetog grada, kako bi ponovo prošli put kojim je prije više od 1.400 godina prošao Poslanik Muahamed.

Svim muslimanima u Bosni i Hercegovini, a i u svijetu, Bajram Šerif Mubarek Olsun.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.