Polemika Mesić – čelić oko BiH i Kosova

Raspravu na konferenciji o budućnosti zapadnog Balkana, koja se u utorak održava u Bruxellesu, obilježila je polemika između hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića i potpredsjednika srbijanske vlade Božidara čelića oko Bosne i Hercegovine i Kosova.

Na konferenciji pod nazivom “Balkanska raskršća – predstojeći izazovi” koju je organizirala zaklada Konrad Adenuer, organizacija Prijatelji Evrope, Institut za demokraciju Constatinos Karamanlis i Gallup Evrope, sudjelovali su predstavnici zemalja regije, dužnosnici Evropske unije i glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte. Mesić je u svojem uvodnom govoru rekao da Hrvatska “ustraje na tome da entiteti u BiH nisu države, niti se smiju ponašati kao države.

Posebni odnosi između entiteta i susjednih država, iako dopušteni Daytonom, nisu u funkciji jačanja BiH kao države. I Republika Hrvatska je od takvih odnosa odustala”, rekao je Mesić, ističući da je Hrvatska “nakon demokratskih promjena poslala nedvosmislenu poruku Hrvatima BiH da svoju sreću trebaju tražiti unutar granica svoje domovine”.

čelić je u svojem govoru uzvratio da Beograd ne “govori bosanskim Srbima šta da rade, ali da zato bosanskohercegovački Hrvati glasaju za Hrvatski sabor i za predsjednika, što nije slučaj sa Srbima”, prenijela je Hina.

Tokom rasprave, Mesić je odgovorio da je hrvatski izborni zakon donesen davno, “u vrijeme kada se razbijala BiH. Samo naivci mogu misliti da je stvaranje Republike Srpske i Herceg-Bosne bilo u funkciji utvrđivanja BiH. Bosanskohercegovački Hrvati su i hrvatski građani i dok postoji taj izborni zakon on se mora primjenjivati, premda ja nisam sretan zbog toga”.

U raspravi o Kosovu, Mesić je rekao da bi podjela te pokrajine bila opasna i da podjele nisu rješenje, jer bi u slučaju da Srbi na sjeveru Kosova proglase neovisnost onda bi i Albanci na jugu Srbije učinili to isto, a “to bi onda značilo rat”. “Nikakva podjela Kosova ne dolazi u obzir”, rekao je Mesić.

čelić mu je dobacio pitanje vrijedi li to i za Srbiju, istaknuvši da je Kosovo njezin sastavni dio i da nema pravo na samoodređenje kao što su ga imale bivše jugoslavenske republike.

“Vi ste mlađi od mene pa ću vas poučiti, Kosovo je bilo konstitutivni dio jugoslavenske federacije”, uzvratio je Mesić čeliću.

U raspravi o BiH i Kosovu, kao najvećim izazovima na prostoru jugoistočne Evrope, uključili su se i ostali sudionici konferencije.

Bivši ministar vanjskih poslova BiH Mladen Ivanić prigovorio je Mesiću što izjednačava Republiku Srpsku i Herceg-Bosnu. “Republika Srpska je priznata u Daytonu, dakle Vi ste protiv Daytona, a jamac toga sporazuma je i Vaša zemlja”, rekao je Ivanić Mesiću.

Mesić mu je odgovorio da je govorio o nastanku Republike Srpske i Herceg-Bosne, “koje nikada prije nisu postojale”, te istaknuo da se treba sjetiti Srebrenice i etničkog čišćenja u BiH.

Zastupnica Evropskog parlamenta Doris Pack je rekla da su i Republika Srpska i Herceg-Bosna “jednako nelegalne” iako je RS priznat u Daytonu.

čelić je rekao da Srbija nudi Kosovu najveći mogući stepen autonomije, ali da ne može pristati da Kosovo ima mjesto u Ujedinjenim narodima. Optužio je kosovske Albance da zapravo ne žele pregovore i da se tokom pregovora o statusu nisu makli od početne pozicije.

Odgovorila mu je Doris Pack, koja je istaknula da su Albanci prihvatili plan UN-ova izaslanika Marttija Ahtisaarija, koji nudi zaštitu prava srpskoj manjini kakve nema nigdje u svijetu, te da ne treba zaboraviti da je NATO spriječio genocid nad Albancima 1999. godine.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.