Parafiran Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i EU

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci Nikola Špirić i komesar EU za proširenje Olli Rehn parafirali su danas u Sarajevu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i EU. Ovaj čin označava početak stvaranja ugovornih odnosa između BiH i EU.

Potpisivanje, pak, Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odnosno brzina daljnjeg puta BiH prema Evropskoj uniji zavisit će od implementiranja reformi iz tzv. evropskog dnevnog reda u kojem je i reforma policije, kazao je Rehn. Što se tiče EU, ona je spremna na potpisivanje čim uvjeti u BiH budu ispunjeni, dodao je.

“Bitno je da bh. političari sve vrijeme u tome sarađuju s visokim predstavnikom EU Miroslavom Lajčakom te šefom međunarodne policijske misije u BiH generalom Vincenzom Coppolom, na šta su se svi predstavnici političkih stranaka obavezali. To je jako bitno zbog toga što će oni (Lajčak i Coppola) u dogovore unijeti evropsku ekspertizu i na taj način osigurati da se reforma privede kraju”, riječi su Ollia Rehna.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.