Lajčakovo zaleđe

Domaći političari, međusobno i s visokim predstavnikom, usaglasili su poslovnike o radu Parlamenta BiH, ali s mogućnošću da ih svaka strana tumači po svom nahođenju.

To bar malo hrabri, ali ne može se zaboraviti šta se sve proteklih mjeseci zbivalo, jer se osnovne prijetnje miru istabilnosti BiH mogu ponoviti po istoj geopolitičkoj matrici. Ne bi bilo dobro ni da taj, ili bilo kakav-takav sličan dogovor, smanji međunarodno zanimanje za BiH.

Naime, interes za Bosnu i Hercegovinu u medijima međunarodne reputacije snaži kako se približava vrijeme ključnih odluka o Kosovu. BiH je kao moguća novinarska top tema nanovo otkrivena zbog neizvjesnosti kakve bi posljedice mogao donijeti kosovski rasplet u regiji. Interes je bitno pojačan zbog otpora mjerama visokog predstavnika Miroslava Lajčaka, blokade bh. državne vlasti od strane RS i opetovanja mogućnosti otcjepljenja RS. Na to je naslonjeno neskriveno uvezivanje političkih poteza Beograda i Banje Luke s Rusijom u zaleđu i njenom sve agresivnijom politikom spram SAD i EU, te na Balkanu.

Dobro je što BiH nanovo budi zanimanje novina koje imaju uticaj na političko mnijenje u državama čija se riječ sluša u svjetskim okvirima. Nažalost, dobro je što se o BiH opet govori, makar u negativnom kontekstu, jer i to je doprinos potrebi da se međunarodni autoriteti ozbiljno nadnesu nad ovu zemlju, pa makar samo iz sopstvenih strahova.

Fajnenšnel tajms nastoji da uspostavi sistematičan uvid u bh. današnjicu, naznačavajući moguće pravce razvoja situacije. Lajčakov zemljak Tomas Valašek, ekspert u diplomatsko-bezbjednosnoj sferi, u tom listu ukazuje na suštinu problema i upozorava na nesnalaženje Evropske unije spram BiH, čak i bježanje od te teme. Kominike s posljednjeg vijeća EU za vanjsku politiku bio je baš blijed što se tiče BiH, kojoj se, ukazuje autor, posvećuje pažnja tek na 33. strani. Vrednujući sadašnje stanje u BiH, Valašek se zalaže za produženje Lajčakovog mandata nakon 2008, te punu podršku korišćenju bonskih ovlaštenja visokog predstavnika i povećavanje međunarodnih snaga ovdje.

Indikativna je i izjava visokog predstavnika EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Havijera Solane, nakon susreta sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom – da se situacija u BiH ne tiče samo EU nego i cijele međunarodne zajednice, označavajući koordinaciju EU i UN "fundamentalnom".

Vidno je da EU strepi od tema koje su pred njom, a i od same sebe. Solana je ponovio da potpuno podržava Lajčaka i da ga lično poznaje, najavljujući dolazak u BiH početkom decembra. No, od tih opetovanih načelnih saopštenja nema nikakve koristi. Nužno je da Solana napokon predoči, i nama i svijetu, potpunije i akciono razrađenije viđenje budućnosti BiH iz ugla odgovornosti EU. BiH je bila, jeste i biće najozbiljniji ispit u sazrijevanju i ostvarivanju ideje o ujedinjenoj Evropi.

Evropsko zaleđe još je nejako za djelotovorno vršenje dvojake Lajčakove misije – kao visokog predstavnika i posebnog izaslanika EU. SAD su putem svog ambasadora u BiH Čarlsa Ingliša juče poslale snažnu poruku o stavu Vašingtona prema BiH. Inglišu nije lako dokazati da SAD uistinu jesu glavni garant mira i stabilnosti bh. države. Da li je Vašington u nekoj vrsti revizije svoje (napuštajuće) politike na ovim prostorima, nakon što se usredsrijedio na sve dalji istok? Ingliš je poručio da SAD neće dozvoliti da se BiH raspadne, da se "desi" referendum, da se uspostavi treći entitet, te da imaju načina da to spriječe. 

UN, EU i SAD- pojedinačno i zajedno međunarodnopravno odgovorne spram bh. države -ni ponaosob ni udruženo, nemaju usaglašenu ocjenu stanja u BiH, a timeni koordiniranog strateškog plana koji bi BiH napokon učinio faktoromstabilnosti, a ne, i njihove, nestabilnosti.

 

Piše: Zija Dizdarević
(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.