Najbolji predstavnik


Proteklih dana nije bilo lako biti u koži Beriza Belkića. Trebalo je široj javnosti objasniti da prijedlog izmjena Poslovnika o radu oba doma državnog Parlamenta, koji je dogovorio Kolegij Predstavničkog doma ”“ Milorad Živković, Niko Lozančić i Belkić ”“ nije protivan mjerama visokog predstavnika, Miroslava Lajčaka lično.

Također, trebalo je demantirati ono što je mnogima bilo očigledno, da će u slučaju usvajanja prijedloga trojke iz Kolegija, Milorad Dodik izvojevati bitnu političku pobjedu u ratu protiv suštinskih reformskih zahvata, čiji je arhitekta Miroslav Lajčak. Belkiću je palo u zadatak da jedan truli kompromis (kojim bi se zadržalo postojeće stanje) uglanca kao od zlata jabuku.

Ipak, nije se desilo ono najgore. Nakon što je i SDP, najljući protivnik Stranke za BiH, vrisnuo kako je u pitanju vrhunska nedosljednost stranke koja je izbore dobila na stopostotnoj platformi transformacije države iz etnonacionalne u građansku (bez realne mogućnosti i alata za takvo što), a sličan stav rezolutno izrazila i SDA, oči javnosti su bile uprte u Beriza Belkića, od­nosno Harisa Silajdžića: hoće li stisnuti i dići ruke za prijedlog koji ne mijenja ništa?

Ruku spasa ponudio je visoki predstavnik, čiji je stav, prema Belkićevim riječima, uvjetovao i ponašanje njegove partije. A kako je Lajčak rekao svoje konačno NE pokušajima ismijavanja njegovih odluka pod krinkom dogovora, onaj “kompromisni “ prijedlog ju­če je, s Belkićevim zaokretom, sm­ješten tamo gdje mu je ot­početka i bilo mjesto: u fioku neprincipijelnih, na brzinu sklepanih dogovora, odmah do već zaboravljenog policijskog protokola Dodik – Silajdžić.

Nema nikakve sumnje da će Dodik, čim se digne iz klečećeg stava iz kojeg je Lajčaka molio da ne nameće svoje mjere, osuti bujicu paljbe usmjerene, kao i dosad, ka strankama iz Federacije, ali još žešće ka bijelom zdanju kraj sarajevskog Vrbanja mosta, optužujući sve odreda kako ruiniraju bilo kakvu budućnost države. Jasno je da je to obična zamjena teza, ali Dodik, izgleda, ne umije ozbiljnije.

Da sve bude još gore, na antilajčakovski tas zalegli su i pojedini strani mediji, čija novinarska pera, propitujući mogućnost eskalacije sukoba u našoj zemlji, s demokratskih visina kritikuju protektorsku rolu šestog visokog predstavnika. Očigledno je da su neki novinari sa Zapada ili prespavali čas recentne historije dejtonskog nahočeta ili, duboko fokusirani na neka druga krizna žarišta svijeta, nemaju vremena za analiziranje ove naše efemerije.

Žestoko kritikovati međunarodnu zajednicu zbog uloge u našoj državi, sport je koji smo usavršili tokom ratnih godina. Tu nam nema premca. Kritikovati, međutim, njenu današnju ispostavu, La­jčaka, zbog ”nedemokratičnosti i neuvažavanja izabranih predstavnika”, može samo onaj ko nikad nije čuo ni vidio Sadika Bahtića, Ivu Miru Jovića, Branka Dodića i slične demokratske opsjenare.

Svjetski mediji namirisali su da dubina krize ima potencijal nove krvi na Balkanu, pa ih tako opijene ne intrigira ključno pitanje ”“ zašto je taj Lajčak nametnuo te odluke? Pošto je i naša javnost sklona brzoj amneziji, usljed galopirajuće Dodikove retorike, nije zgoreg utvrditi gradivo.

Dakle, nakon godine i pol nemogućnosti političkog dogovora i kompromisa oko bilo čega izuzev raspodjele fotelja u ministarstvima i profitabilnim kompanijama (reforma policije i ustava tek su najpoznatije fule), Lajčak je učinio ono zbog čega i postoji ”“ nametnuo odluku koja državu treba da učini bar za dlaku funkcionalnijom. To mu je u opisu mandata, jer ovo je država međunarodne zajednice, taman koliko i srpska, hrvatska i bošnjačka.

Dodikovim pristalicama nije do te države, Hrvatima u oba HDZ-a tu i tamo… A Bošnjacima?

Bošnjaci se drže Lajčaka, jer je on, zapravo, jedini faktor koji u ovom trenutku može kvalitetno zastupati njihove interese, odbraniti državu od srpsko-hrvatske secesije i povesti je u svjetliju budućnost evropskih integracija. Ako se Belkić pred Dodikom dvoumi, Lajčak sigurno neće.

Piše: Faruk Borić
(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.