Političari u BiH moraju donositi i odluke koje ne donose popularnost

Razgovorima visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu Miroslava Lajčaka s evropskim parlamentracima u utorak u Bruxellesu još jednom je potvrđen dobro poznati stav – bh. politički lideri su ti koji moraju naći izlaz iz sadašnje političke krize, a potom krenuti put reformi i evropskih integracija.

Lajčak je odluke donijete nedavno u Mostaru, a potom i u Sarajevu, mada same po sebi nedovoljne za deblokadu procesa zaključenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, ocijenio kao korake u dobrom smjeru. On je, inače, evropske parlamentarce upoznao s neveselim prilikama u Bosni i Hercegovini – slabašnim ekonomskim i nikakvim političkim rezultatima na približavanju zemlje evropskim integracijama. Lajčak je također naglasio da, bez obzira na snagu i volju međunarodne zajednice, situaciju moraju prevladati "domaće snage“, koje se u odlukama moraju navići i na gorke pilule:

”Najbolji odgovor je, naravno, da Bosna i Hercegovina i njeni političari, koji su legitimno izabrani, traže odgovor na sva pitanja, a da je međunarodna zajednica tu samo da pomogne kada je potrebno.. i da intervenira samo kada nema drugog izlaza. Međunarodna zajednica nema za cilj da ignorira sve što je autentično, što je sporazum i dogovor svih domaćih partnera. Političari ne treba da se kriju iza međunarodne zajednice. Ta zajednica, i ja kao njen predstavnik, imamo misiju da pomognemo da se rješavaju sporna pitanja. Domaći političari moraju donositi odluke koje ponekad ne donose popularnost, moraju rješavati ponekad teška i bolna pitanja… i toga oni moraju biti svjesni. Riječ lider znači da ta osoba treba da vodi, a ne da slijedi.“

Poslanik Evropskog parlamenta, inače predstavnik Austrije, Hannes Swoboda uvjeren je da Bruxelles mora i može snažnije podržati one ličnosti u Bosni i Hercegovini koje žele zemlju ”osposobiti“ za Evropu:

"S jedne strane, političari su svjesni da moraju da učine nešto, a s druge strane na umu su im njihovi vlastiti kratkoročni interesi. Sada se bavimo Kosovom, čekamo da vidimo kako izaći iz tog začaranog kruga, ali nakon toga treba da iskoristimo svu našu energiju da pomognemo BiH, da podržimo one ljude koji su voljni da stvore novu zemlju, na osnovama Daytona, ali i sposobnu da se u skoro vrijeme priključi Evropskoj uniji."

Glas Amerike javlja kako je šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pack, nakon nedavnog pisma premijera Republike Srpske Milorada Dodika, uvjerena da RS nema direktnu vezu s kosovskim procesom. To, kako je rekla, važi za Banju Luku, ali ne i za Beograd:

"Vidjeli ste, a ja sam to i kritikovala, način na koji premijer Koštunica povezuje stvari s problemom Kosova. Nasreću, gospodin Dodik je svim parlamentarcima nedavno poslao pismo gdje tvrdi da nema nikakve veze između Kosova i Republike Srpske. Mislim da treba da se oslonimo na Dodikove riječi, a da premijera Srbije zamolimo da se brine za Srbiju i rješava tamošnje probleme. Tada će sve biti u redu".

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.