Ruski petrodolari povampirili Dodika!


Nekadašnji izaslanik za Balkan i jedan od tvoraca Dejtonskog sporazuma Richard Holbrooke za Wahington post najavljuje “tenzije na Balkanu i mogućnost da se prijetnja nasiljem proširi i na BiH”, tvrdeći pritom da je Rusija uz pomoć petrodolara umjerenog prozapadnog lidera bosanskih Srba Milorada Dodika preobratila u neprijatnog nacionalistu koji prijeti secesijom

“Oko Kosova valja očekivati veliku napetost, a prijetnja nasiljem se može proširiti i na Bosnu.

U tu pokrajinu bi NATO, kao odgovoran za bezbjednost u regionu, trebao poslati poja­čanja “, jer, kako tvrdi bivši izaslanik američke administracije, “Balkan se kao problem vra­ća u najgore vrijeme.” Njegove procjene u tekstu nazvanom “Spriječiti ponovo katastrofu na Balkanu “ idu u pravcu izvjesnog neuspjeha pregovora Beograda i Prištine te da će, nakon isteka mandata posredničke trojke, kosovske vlasti proglasiti nezavisnost koju će brzo priznati Wahington i EU, ali neće Rusija i njeni saveznici, koji su koristeći petrodolare preobratili Milorada Dodika u neprijatnog nacionalistu koji prijeti secesijom.

Kao šlag na tortu, nekadašnji veoma popularni političar među skutonošama na balkanskim dvorovima navodi da Rusija prijeti da poveže to pitanje sa Abhazijom i Ju­žnom Osetijom, pobunjenim gruzijskim regionima, što, najvjerovatnije, znači da će ih ohrabriti u ratovanju za nezavisnost.

Holbrooke, najvjerovatnije, nije u krivu kad piše da je Bushova administracija, mrzeći sve što joj je ostalo od Clintonovog naslijeđa, prouzročila nazadovanje balkanskog regiona kroz “otrovnu kombinaciju loših američkih odluka, evr­opskog zanemarivanja i ruske agresivnosti”.

S druge strane, ne može mu se baš priznati da su, kako tvrdi, “problemi Balkana u devedesetim bili riješeni “. Jer, nakon pada Miloševića i prestanka ratova, Bosna i Hercegovina, sa svim manjkavostima Dejtonskog sporazuma, čini se, nikada nije bila u neizvjesnijoj situaciji, u Srbiji gotovo 40 posto radikala prijeti da potpuno fašizira cijeli prostor, a Kosovo samo što nije buknulo. Nije lako priznati ono što se ostavilo, a dosta iskusnih diplomata je Holbrookeovim rješenjima zamjeralo to što rijetko misli na posljedice i radikalno “presijeca “ i najkomplikovanije stvari.

Hoolbroke, dalje, optužuje Putina za nesaradnju sa Briselom i Washingtonom i pretpostavlja da bi se Bushova administracija naježila od pomisli da šalje snage još negdje osim Iraka i Afganistana, te predlaže da zapadna alijansa na ozbiljnom političkom nivou razmotri problem u Bosni, koji može eksplodirati ubrzo po proglašenju Kosova”.

Holbrooke predsjedniku Bu­shu sugeriše da pokuša zadnji put lično s Putinom riješiti problem, i prestati potcjenjivati njegove izjave poput one izrečene u februaru da “Rusija neće pristati ni na jedno rješenje kojem se protivi Beograd”.

Hoolbroke završava kako nije prekasno da se zaustavi nasilje, ali to traži akciju pod vođstvom Amerike, dok vrijeme ističe. Znači li to da nasilje, ipak, nije isključeno, vidjet ćemo kroz nekoliko nedjelja, što uostalom prognozira i Holbrooke, citirajući Raffi Gregoriana koji je rekao da će narednih nekoliko mjeseci biti presudno za opstanak BiH.

Zasad, valja zabilježiti da se na ovdašnju scenu vraća njezin nekadašnji guverner, čiji se obavljeni posao u dosta slučajeva pokazao manjkavim i nesolidno urađenim.

(Oslobodjenje)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.