Razglednica iz Africke zemlje Safari…


Broj onih koji se odriču državljanstva Bosne i Hercegovine iz dana u dan sve je veći jer, osim izbjeglih tijekom rata, sve je više i mladih koji napuštaju zemlju.

Kako su kazali u državnom Ministarstvu civilnih poslova, godišnje se izda i po nekoliko tisuća rješenja o odricanju bh. državljanstva. Međutim, točan broj osoba koje su se dosad odrekle našeg državljanstva je nepoznat jer Ministarstvo ne posjeduje podatke nekih država koje po svom zakonu nisu tražile obvezan ispis iz bh. državljanstva.

Kako je objašnjeno u Odjelu za državljanstva i putne isprave Ministarstva civilnih poslova, procedura stjecanja državljanstva serazlikuje od zemlje do zemlje.

Å to se tiče Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Kanade, kada osoba aplicira za stjecanje državljanstva u ovim prekooceanskim državama, one ne traže prestanak prethodnog, ali također ne daju ni podatke koliko je bh. građana dobilo njihovo državljanstvo zbog svog zakona o zaštiti privatnosti.

Ipak, poznato je da se najviše građana odriče našeg državljanstva u Austriji i Njemačkoj, zemljama koje su se u početku izjasnile da neće potpisati ugovor o dvojnom državljanstvu s našom zemljom.

S druge strane, skandinavske države su, kada je u pitanju dvojno državljanstvo, vrlo tolerantne i u najvećem broju slučajeva daju državljanstvo osobama koje apliciraju, ne tražeći prestanak prethodnog.

Dodatni problem predstavlja i članak 17. Zakona o državljanstvu koji nalaže gubitak BiH državljanstva svih osoba koje steknu državljanstvo druge države s kojom BiH nije sklopila bilateralni ugovor o dvojnom državljanstvu. Zasad ovakvi ugovori postoje samo s Hrvatskom, Srbijom i Å vedskom.

Kako su rekli u Odjelu za državljanstva i putne isprave, trenutačno se pregovora o toj temi i s Makedonijom, Å vicarskom, Slovenijom, Češkom i Italijom. To je zasad jedini krug zemalja s kojima postoji mogućnost eventualnog sklapanja sporazuma u sljedećem razdoblju.

Zbog nepostojanja baze podataka, ne znaju se točni podatci o spolnoj, starosnoj, nacionalnoj i profesionalnoj strukturi onih koji više nisu državljani naše zemlje.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.