Stranka za BiH ne podržava poslovnik o radu Predstavničkog doma parlamenta BiH


Stranka za BiH ne podržava poslovnik o radu Predstavničkog doma parlamenta BiH, koji je usaglašen prošle sedmice, potvrdio je danas zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Beriz Belkić.

“Stranka za BiH ne stoji iza prošle sedmice u kolegiju usaglašenog poslovnika o radu. Zbog toga neću podržati upućivanje ovog poslovnika u parlamentarnu proceduru, iako sam bio dio tima koji je inicirao njegovo usvajanje i usaglašavanje”, rekao je Belkić.

 

Kolegiji Predstavničkog doma parlamenta BiH protekle sedmice prezentovao je usaglašeni poslovnik u kome je zadržano entitetsko glasanje u ovom domu. Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke za BiH, član je kolegija koji je usaglasio novi poslovnik, pokušavajući izbjeći mogućnost da visoki predstavnik nametne način odlučivanja u Donjem domu državnog parlamenta.

“Optimista sam i vjerujem da ćemo u utorak usaglasiti poslovnike. Optimista sam, jer nasuprot dogovoru stoji nešto što niko od nas ne želi. Nadam se da će svi shvatiti da glasanjem o poslovniku testiramo postoji li parlamentarna većina koja će formirati Vijeće ministara BiH”, kaže Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Naglašava da će na sjednici kolegija u utorak biti poznato da li Stranka za BiH ostaje u parlamentarnoj većini sa SNSD-om, ili će se prikloniti SDA.

“SDA je istupila iz većine, odbijajući kompromisno rješenje za poslovnike. Vidjećemo hoće li im se prikloniti Stranka za BiH, ili će ostati sa nama i omogućiti formiranje novog saziva Vijeća ministara”, rekao je Živković.

Glavni odbor SDA proteklog je vikenda odbacio usaglašeni poslovnik, sa obrazloženjem da je protuustavan i da je rješenje visokog predstavnika najbolje. Visoki predstavnik Miroslav Lajčak parlamentu je dao rok do 1. decembra da usaglasi poslovnik, a u suprotnom je najavio nametanje ove odluke. Kolegij Predstavničkog doma prošle sedmice usaglasio je poslovnik, kojim ostaje entitetsko glasanje.

 

(24sata)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.