Stranka za BiH ne podržava poslovnik o radu Predstavničkog doma parlamenta BiH


Stranka za BiH ne podržava poslovnik o radu Predstavničkog doma parlamenta BiH, koji je usaglašen prošle sedmice, potvrdio je danas zamjenik predsjedavajućeg ovog doma Beriz Belkić.

“Stranka za BiH ne stoji iza prošle sedmice u kolegiju usaglašenog poslovnika o radu. Zbog toga neću podržati upućivanje ovog poslovnika u parlamentarnu proceduru, iako sam bio dio tima koji je inicirao njegovo usvajanje i usaglašavanje”, rekao je Belkić.

 

Kolegiji Predstavničkog doma parlamenta BiH protekle sedmice prezentovao je usaglašeni poslovnik u kome je zadržano entitetsko glasanje u ovom domu. Beriz Belkić, potpredsjednik Stranke za BiH, član je kolegija koji je usaglasio novi poslovnik, pokušavajući izbjeći mogućnost da visoki predstavnik nametne način odlučivanja u Donjem domu državnog parlamenta.

“Optimista sam i vjerujem da ćemo u utorak usaglasiti poslovnike. Optimista sam, jer nasuprot dogovoru stoji nešto što niko od nas ne želi. Nadam se da će svi shvatiti da glasanjem o poslovniku testiramo postoji li parlamentarna većina koja će formirati Vijeće ministara BiH”, kaže Milorad Živković, predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Naglašava da će na sjednici kolegija u utorak biti poznato da li Stranka za BiH ostaje u parlamentarnoj većini sa SNSD-om, ili će se prikloniti SDA.

“SDA je istupila iz većine, odbijajući kompromisno rješenje za poslovnike. Vidjećemo hoće li im se prikloniti Stranka za BiH, ili će ostati sa nama i omogućiti formiranje novog saziva Vijeća ministara”, rekao je Živković.

Glavni odbor SDA proteklog je vikenda odbacio usaglašeni poslovnik, sa obrazloženjem da je protuustavan i da je rješenje visokog predstavnika najbolje. Visoki predstavnik Miroslav Lajčak parlamentu je dao rok do 1. decembra da usaglasi poslovnik, a u suprotnom je najavio nametanje ove odluke. Kolegij Predstavničkog doma prošle sedmice usaglasio je poslovnik, kojim ostaje entitetsko glasanje.

 

(24sata)

Add comment

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.