Å pirić: Å to sam se više zalagao, međunarodna zajednica me više zaobilazila

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine održalo je danas u Sarajevu posebnu sjednicu na kojoj je razmatralo i primilo na znanje ostavku koju je Nikola Špirić podnio na funkciju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH 1. novembra ove godine. Špirić je kazao kako ostavka sama po sebi ne znači mnogo za BiH te da su važniji razlozi zbog kojih je do nje i došlo. Ipak, naglasio je kako će činiti sve da BiH uspije u ovom “vremenu raspleta”.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je kazao novinarima, nakon ove sjednice, da je Špirić insistirao na ostavci te je Predsjedništvo odlučilo krenuti u proceduru konsultacija sa strankama u BiH za sastav vijeća ministara. Nikola Špirić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH u ostavci, kazao je novinarima da “ostavka sama po sebi ne znači mnogo za BiH, ali su mnogo bitniji razlozi zbog kojih je ona podnesena“.

“Mene raduje da će Predsjedništvo i ostale institucije vlasti u BiH razgovarati i narednih dana o tim razlozima i pokušati stvoriti novo poluvrijeme za uspjeh BiH. Gdje god da bio, ja ću se radovati uspjehu i činiti sve da definitivno BiH uspije“, naglasio je Špirić, dodajući kako je ovo vrijeme raspleta kada će se tražiti najbolje moguće rješenje.

Napomenuvši da je činio sve gotovo godinu dana i da će se sutra obratiti državnom parlamentu da se stvori dijalog te da taj dijalog bude zalog uspjeha naše zemlje na svim reformskim iskoracima, Špirić je zaključio da je, što se više zalagao, sve uspješnije bio zaobilažen od međunarodne zajednice.

Haris Silajdžić je naglasio kako je osobno smatrao da je dobro za BiH u ovom trenutku da Nikola Špirić povuče svoju ostavku, ali je Špirić na ostavci insistirao.

Prve konsultacije s političkim strankama se, rečeno je na pres-konferenciji, očekuju u narednim danima.

Na pitanje da li se može dogoditi da ga Predsjedništvo BiH ponovno predloži za mandatara državne vlade, Špirić je odgovorio konstatacijom da je Predsjedništvo BiH ozbiljan organ i ono će ozbiljno dalje raditi svoj posao, u skladu sa zakonom.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.