Nepovoljne istine o Bosni i Hercegovini

Vizualne promjene koje su se desile u BiH od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma pa do skorijeg vremena, za strance koji povremeno dođu u BiH su impresivne. Ovo su uvodne riječi kolumne koju za B92 piše William Montgomery, američki diplomata koji radi pri ambasadi SAD-a u Beogradu. No, prema njegovom mišljenu, o Bosni i Hercegovini postoji nekoliko vrlo nepovoljnih istina koje će biti izuzetno teško prevazići.

Hiljade kuća je renovirano, sloboda kretanja koja je u vrijeme ratnih dešavanja bila apstraktan pojam sada je sasvim normalna pojava, većina izbjeglih i raseljenih vratili su se svojim domovima, stoga je logično da su oni koji se BiH sjećaju i iz prošlih, izuzetno teških vremena potpuno impresionirani.

 

Nažalost, iako su pozitivne promjene u BiH realne i značajne, Bosna jošuvijek ima dug put pred sobom ka postajanju zdrave, stabilne i normalnedržave, smatra Montgomery. Naime, Međunarodna zajednica još uvijek drživećinu odlučujućih konaca u svojim rukama održavajući tako mir istabilnost i sprečavajući konflikte među narodima Bosne i Hercegovine.

Budućnost Bosne je u etničkim podjelama
Svaka od tri etničke grupe nosi svoje ožiljke iz minulih sukoba. Iakosu spriječeni da svoje konflikte rješavaju oružanim putem, oni će svojaneslaganja pokazati na svakom drugom polju – kako političkoj sceni,tako i na svakom drugom društvenom području.To je jedan od odlučujućihfaktora zbog kojih BiH ne funkcioniše.

Cilj Dejtonskog sporazuma bio je zaustaviti krvoproliće
U svojoj osnovnoj namjeni, Dejtonski mirovni sporazum bio je upotpunosti uspješan. Međutim, plaćena je visoka cijena – sporazum jespoj raznih kompromisa, idealizama, suprotstavljenih ciljeva idrugačijih razmišljanja tri etničke grupe.

Slaba moć volje
Kako bi postala članica Evropske unije Bosna i Hercegovina mora postićidogovor oko reforme policije. Međutim, kako stvari stoje, oslabila jesnaga volje bh. političkih lidera koji ne kane načiniti korak naprijedi “omekšati“ svoje uvjerenja kada je u pitanju postizanje dogovora okoreforme policije. Vremena kada su SAD mogle natjerati Balkan da učininešto, izgleda da su davno prošla.

Sloboda vjerovanja kao provokacija
Sloboda praktikovanja svog vjerskog uvjerenja jedno je od temeljnihljudskih prava u svim državama svijeta. No, prema riječimaMontgomeryja, u BiH ta sloboda se više koristi i doživljava kaoprovokacija pripadnika drugih vjerskih zajednica.

Gdje je sav taj novac
U posljednjih 12 godina u BiH su pristigle milijarde dolara od raznihdonacija. Ono što je interesantno, da se u ovoj zemlji ne vidi napredaktakve novčane vrijednosti. Stoga je neophodno i bilo bi krajnjeinteresantno načiniti reviziju i ustanoviti krajnju destinaciju silnognovca koji je došao u BiH.

Svi potrebni faktori za ozbiljnu političku krizu u BiH su tu
Trenutna situacija u BiH je jedna od najozbiljnijih od okončanja rata.Pritom, na ionako zagrijanu atmosferu dolaze i vijesti sa Kosova i svata dešavanja za koja i jedan laik shvata da su vezana za BiH. UlogaRusije, Republika Srpska, Srbija, Kosovo, nepostojanje dogovora međuetničkim grupama u BiH, sve to stvorilo je plodno tlo za duboku iozbiljnu krizu. Snage (EU) koje su BiH toliko godina čuvale stabilnompostaju sve slabije uslijed jačanja faktora koji stvaraju krizu, a toje izuzetno loša kombinacija.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.