Srpska protiv RS


Uvod u redovno, pa vanredno zasjedanje Narodne Skupštine Republike Srpske upriličen je juče naizgled mirnim protestima po RS sa središnjim okupljanjem u Banjoj Luci. Tamo su se pred okupljenim braniteljima nenapadnute RS izredali formalni organizatori iz asocijacije udruženja građana SPONA, a potom i čelnici opozicije, da bi taj dio zaključio premijer RS i vođa SNSD Milorad Dodik.

To okupljanje, i plakatama i riječju, bilo je tek puki odjek njegovih ključnih poruka u posljednjih godinu i po dana koje su strateški sažetak dobile u njegovim istupima povodom mjera koje je visoki predstavnik Miroslav Lajčak donio kako bi zakonodavna i izvršna vlast države Bosne i Hercegovine djelovale odgovornije i efikasnije.

Dodik se upustio u ključnu provjeru volje, udruženosti i odlučnosti međunarodnih autoriteta u i prema bh. državi, za koju je prethodno saopštio da je za njega – nula. U prvom naletu na udaru se našao Lajčak osobno – smatran je slabom tačkom. Uslijedile su insinuacije o poturanju odluka visokom predstavniku od birokrata OHR-a koji je osumnjičen kao ”sklon Sarajevu” i (samo)korupciju jer sve čine da što duže ostanu u mirovnoj misiji.

Dodika nije impresioniralo ni svrstavanje ključnih ambasada u zaleđe Lajčaku, pa ni politički precizno i porukom nedvosmisleno ob­ra­ća­nje ambasadora SAD Čarlsa Ingliša, koji je zaprijetio brzom i od­lu­čnom akcijom. Dodik je i Inglišu odgovorio žestoko, kao nekom ko ovdje hoće da verbalnom od­lu­čnošću amortizuje tekuće globalne probleme Vašingtona. To je našlo izraz i u pojavi portreta predsjednika Rusije Vladimira Putina tokom prosvjeda i na banjalučkim ulicama.

Napad na visokog predstavnika istodobno je praćen zahtjevom iz Banje Luke za ukidanjem bonskih ovlašćenja. Dodik je u otporu reformi policije taj dio sigurnosnog sistema tumačio i kao oružanu snagu nužnu da štiti (samo) bh. Srbe. Istovremeno, tražio je ukidanje vojske BiH, ali ne i demilitarizaciju u regiji.

Svedeno, Dodik je saopštio da nije ni za EU ni za NATO. Premijer RS odbija da je to u vezi s aktuelnim i strateškim ruskim namjerama na Balkanu, ali sve što radi na političkom i ekonomskom planu govori suprotno. Kao što je očito da se Rusija sasvim svrstala uz politiku čiji je on eksponent. Time Moskva kazuje da svjesno uvezuje pitanje sudbine Kosova sa statusom Bosne i Hercegovine, mada je Rusija potpisujući garant međunarodnopravnog kontinuiteta, suverenosti i integriteta bh. države.

Dobro je da se premijer Srbije Vojislav Koštunica oglasio u ovom povodu spremnošću da sve učini na liniji onog što Dodik propovijeda povodom odluka visokog predstavnika. Time je dokazano da Be­ograd Republiku Srpsku smatra samo srpskom, a ne tek jednim od entiteta kao administrativno-teritorijalnih jedinica bh. države. Tako je velikosrpska opsesija Bosnom i Hercegovinom, koja joj je donijela što je donijela, kao i Srbima i krivim i nedužnim. Opsesija kojoj je još jedino RS ostala kao ratni plijen i pijemont moguće obnove svesrpstva.

U nastojanju da preduprijedi naredne poteze međunarodne misije u BiH, Dodik je obezbijedio zavidno (ne)demokratsko jedinstvo vladinog i nevladinog sektora. Građani su opet upotrijebljeni u svrhu u koju i sami sumnjaju.

Skupovi u RS održani su pod geslom ”Ne damo Srpsku”. Taj slogan je logikom primarnog motiva okupljanja doveo do transparenta ”Dajemo Bosnu za Srpsku”. Tu je sadržana besmisao pozivanja na Dejtonski sporazum. RS nije samo srpska, a opet se hoće da bude takvom. Kada je riječ o trampi ”Bosna za Srpsku”, to je prijetnja suštini Dejtonskog sporazuma, a to je cjelovita bh. država i mir u njoj.

Dok ovaj napis putuje u štampu, Dodik pred Skupštinom RS iznosi svoje naprijed predočene stavove, sa zahtjevom da odluke visokog predstavnika budu odbačene.

Zija Dizdarević

(Oslobodjenje)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.