Dodikov sukob sa Lajčakom je i sukob sa SAD !


Rukovodstvo RS mora prestati sa svojim obmanjujućim izjavama koje doprinose radikalizaciji. Naš smiren pristup ovoj situaciji nemojte tumačiti kao nedostatak odlučnosti ili volje poručio je ambasador SAD-a u BiH

“Pozivamo Dodika i rukovodstvo RS da prihvate ove odluke onakvim kakve jesu. Moraju prestati sa svojim obmanjujućim izjavama koje doprinose radikalizaciji i porastu nacionalizma u BiH. Naš smiren pristup ovoj situaciji nemojte tumačiti kao nedostatak odlučnosti ili volje. Naš je interes sigurnost i stabilnost ove zemlje i spremni smo ga braniti.

Ako se nastavi ići putem sukoba, reakcija SAD će biti brza i snažna”, kazao je američki ambasador u intervjuu za bh. novinske agencije. Prema njegovim riječima, SAD su ozbiljno uznemirene izjavama političara iz RS koji namjerno pogrešno prezentiraju mjere visokog predstavnika Miroslava Lajčaka.

“Oni BiH skreću sa puta evroatlantskih integracija i izvode je na put izolacije i nestabilnosti. Ovo je potpuno neprihvatljivo i izazvaće posljedice. SAD i međunarodna zajednica uložili su izuzetno puno u mir i stabilnost u BiH i nemamo namjeru odreći se napretka koji je ovdje postignut. Naša je obaveza da osiguramo da budućnost građana BiH bude zaštićena”, kazao je Ingliš.

Ambasador je dodao će odluka o napuštanju državnih institucija biti smatrana nepotrebnom provokacijom.

“Dozvolite mi da još jednom naglasim da je sukob sa visokim predstavnikom sukob sa SAD”, kazao je on, dodavši da SAD u potpunosti podržavaju visokog predstavnika i njegove odluke.

Ambasador očekuje da će mjere do kraja i u potpunosti biti provedene.

“Osnovni cilj ovih mjera je veća stabilnost i funkcionalnost države BiH. To je suština Dejtonskog sporazuma. Ovim odlukama traži se samo da vladini zvaničnici rade posao za koji su izabrani. One nisu usmjerene protiv bilo kojeg konstitutivnog naroda, niti ukidaju ustavne mehanizme zaštite konstitutivnih naroda ili entiteta. Tvrditi drugačije, nije samo neodgovorno, nego i neiskreno”, kazao je ambasador.

“Želim da se obratim direktno građanima BiH i da kažem nešto o onome što ih brine. SAD su pomogle tokom pregovora o Dejtonskom mirovnom sporazumu kojim je uspostavljena ustavna struktura BiH, uključujući njena dva entiteta, i garantuju njegovu provedbu. Najnovije mjere nisu usmjerene protiv RS, niti protiv njenih građana, niti im je cilj ukidanje entiteta. Budućnost RS je jedino sigurna unutar stabilne i funkcionalne BiH. Dozvolite da također naglasim da nećemo prihvatiti pokušaje prijetnji teritorijalnom integritetu BiH, bez obzira dolaze li oni iz zemlje ili izvan nje”, dodao je američki ambasador.

(ONASA)

Add comment

BLISTAVI DOM – Vaša sigurnost i povjerenje su naš emanet!

Highlight option

Turn on the "highlight" option for any widget, to get an alternative styling like this. You can change the colors for highlighted widgets in the theme options. See more examples below.

Advertisement

Small ads

Flickr

  • Chihoko ##
  • Chihoko #
  • Chihoko
  • Chihoko
  • rebel
  • Fashion
  • All about Stanley
  • no way out
  • blue screen

Social Widget

Collaboratively harness market-driven processes whereas resource-leveling internal or "organic" sources.

ThemeForest

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.