Podjela prehrambenih paketa iz Fonda solidarnosti

 

Prije samog ramazana najavljeno je da će se početkom ovog odabranog mjeseca upriličiti podjela prehrambenih paketa porodicama za koje se utvrdi da bi im ova pomoć bila potrebna. Međutim, naumljeni plan je propao iz više razloga.

Prvi je taj što džematski odbori sa terena nisu upotpunili spiskove potrebnih do predramazanskog sastanka IO Medžlisa Kozarac, pa se nije znalo o kolikom broju porodica se radi.

Drugi razlog je to što je predramazanskom odlukom IO Medžlisa Kozarac bilo utvrđeno da će se desetak porodica podmiriti ovim prehrambenim artiklima (jer se mislilo da nema više ugroženih od ovog broja), ali lista potrebnih koju smo dobili od strane džematskih odbora sa terena je govorila o 23 veoma ugrožene porodice.

Nismo smjeli sebi dopustiti da nekog od njih izostavimo, pa smo morali čekati novi sastanak IO.

Treći razlog je vremenski period koji je potreban da se pripremi 23 identična prehrambena paketa.

Podjela je uslijedila tek dva dana prije Bajrama.

Podjelu je izveo Glavni imam uz pomoć Firzeta Talića (vlasnik marketa A&N-Kozarac), te imama u džematima ili pojedinih džematskih odbornika. Krenulo se od Hadžića, Kevljana i Gornjih Jakupovića, preko Kamičana, Kalate, Dere i Hrnića, pa na kraju do Trnopolja i Mujkanovića. Paketi su uručeni sljedećim porodicama:

1. Klipić Fehim i Zumra-Hadžići
2. Klipić Huse-Hadžići
3. Jakupović Zahid-Hadžići
4. Velić Hadžira-Kevljani
5. Zulić Izet-Kalata
6. Hrustić Zijad-Dera
7. Kenjar Adem-Kamičani
8. Krivdić Hajrija-Kamičani
9. Javor Zulfija-Kamičani
10. Å ahbaz Safija-Kamičani
11. Garibović Fadil-Trnopolje
12. Fazlić Muniba-Trnopolje
13. Dergić Å aćira-Hrnići
14. Muminhodžić Muharem-Hrnići
15. Bešić Meleća-Hrnići
16. Hrnić Mirsada-Hrnići
17. Taći Abadin-Hrnići
18. Krkić Rujka-Hrnići
19. Medić Å erif-Mujkanovići
20. Mujkanović Tima-Mujkanovići
21. Bahonjić Å efik”“Brđani
22. Talić Bejdo-Brđani
23. Hodžić Hamed-Brđani

Navedene porodice se sastoje od jednog do sedam članova.

Ima tu i oronulih staraca i starica od 90 i kusur godina, umno bolesnih, hendikepiranih, ali i zdravih i lijepih mališana kojima nedostaje mnogo onoga što većina njihovih vršnjaka ima na pretek.

Prilikom dodjele ovih ”skromnih” paketa (svaki vrijedan po 80 KM) mogli smo uvidjeti da u Kozaračakim džematima ima još uvijek osoba kojima je potrebna naša solidarnost da bi normalno živjeli. Naša je sramota ako to ne shvatimo i ne ispravimo!

Pozivamo sve one koji imaju i trun humanosti u sebi da podržavaju ovakve akcije ili bolje rečeno da podržavaju naš (sviju nas) FOND SOLIDARNOSTI putem koga možemo omogućiti i njima da normalno žive.

I još nešto!

Vjerujte da nema većeg zadovoljstva do tog kad vidiš radost na napaćenim licima i osmjeh koji je dova Gospodaru da se smiluje svim onima koji su mu taj skromni poklon omogućili.

Zato, pomozite Fond solidarnosti da biste i vi bili sretniji i veseliji!

 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.