Kompleks zgrada američke mornarice u obliku svastike

Korištenje naističkog simbola – kukastog križa na bilo kojem javnom mjestu je kažnjivo zakonom, ali američka mornarica ima drugačiji problem. Kompleks zgrada baze američke mornarice u San Diegu ima oblik svastike. Široj javnosti je to postalo poznato tek odnedavno i to pomoću Google Earth-a.

Početak izgradnje kompleksa zgrada američke mornaričke baze započeo je još 1967. godine, a primarni plan je bio izgraditi dvije zgrade u obliku slova L te jednu centralnu, prenio je u četvrtak The Guardian. Ali do momenta kada su radovi bili gotovi, a primarnom planu dodane još dvije zgrade, kompleks je poprimio obrise zloglasnog kukastog križa, simbola nacizma.

Problem je brzo bio zaboravljen, a vlasti nisu imale namjeru popravljati učinjeno no s pojavom Google Earth-a, pomoću kojeg korisnici Interneta mogu vidjeti građevine s velike visine, mnogo je kritika upućeno na račun mornarice.

Udruženja i aktivisti za anti-diskriminatorna pitanja, a i cijela šira javnost, uputili su zahtjev vojnom vrhu da poduzme nešto u vezi sa kompleksom.

Zbog velikog pritiska, mornarica je odlučila izdvojiti dodatnih 600.000 dolara kako bi novom izgradnjom “kamuflirala” postojeći simbol.

(Sarajevo-x)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.