Digitalni smajli u srijedu puni 25. rođendan :-)

Bio je to veliki doprinos elektronskom rječniku. Prije 25 godina, profesor Scott E. Fahlman sa univerziteta Carnegie Mellon, tvrdi da je upravo on prvi otkucao ta tri znaka u kompjuterskoj poruci kao oznaku za horizontalni smajli.

Povodom obilježavanja godišnjice, u srijedu će Fahlman i njegove kolege započeti natjecanje za inovacije pri tehnološki pomognutoj interpersonalnoj komunikaciji. Najbolji će ponijeti nagradu “Smiley Award” koju Yahoo sponzoriše sa 500 dolara u gotovini. Jezični stručnjaci smatraju da je smajli i ostali emotikoni dali ljudima način da u pisanoj komunikaciji i mailovima izraze osjećaje koje bi inače bilo teško detektovati.

Fahlman je stavio prvog emotikona u poruku na elektronsku oglasnu ploču u 11:44, 19 septembra 1982. godine. “Predlažem sljedeći niz karaktera kao oznaku za šalu :-). Čitajte sa strane”, napisao je Fahlman.

Taj prijedlog je prihvaćen te je omogućio kompjuterskim korisnicima da izraze pozitivan ili negativna osjećanja. Šta se dalje dešavalo, znate i sami 😉

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.