Međunarodna zajednica bi se mogla vratiti nametanju rješenja

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Rycroft upozorio je danas političke lidere u BiH da bi međunarodna zajednica mogla razmisliti o opciji vraćanja na stari pristup nametanja rješenja, ukoliko u narednih nekoliko dana ne bude postignut dogovor o reformi policje.

“Ako rok dočekamo bez dogovora, moramo razmisliti o našoj ulozi ovdje. To bi moglo značiti vraćanje na staromodni pristup uklanjanja prepreka i nametanja rješenja”, ustvrdio je ambasador Rycroft. On je na ovu mogućnost ukazao na “Otvorenom parlamentu”, koji je u Sarajevu organizirao Transpareny International BiH o temi “Raskrsnica puteva: funkcionalna ili propala država”.

Podsjetivši na podatke iz novog Globalnog indeksa korupcije, ambasador Rycroft je naveo kako se iz ovog izvještaja može zaključiti da je BiH među najnerazvijenijim i najkorumpiranijim državama.

On je istaknuo da je od vitalnog značaja da se problem korupcije rješava što prije u procesu pristupanja zemlje EU, jer će biti sve teže ukoliko se sistemska rješenja odgađaju na ovom putu.

Za rješavanje ovog problema potrebno je daljnje provođenje niza reformi, jer nije dovoljno samo imati zakone i strukture, oni moraju u praksi funkcionirati.

“Revizija u BiH dobro funkcionira, ali treba uslijediti garancija da se po revizorskim izvještajima i djelovati”, smatra ambasador Velike Britanije u BiH.

Napomenuo je i da je odgovornost za rješavanje korupcije u rukama lidera u BiH, a ne međunarodne zajednice. Ona domaćim vlastima u ovom procesu može pružiti pomoć, dodao je Rycroft.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Niko Lozančić kazao je da je na pitanje “funkcionalna ili propala država” odgovor svakako da BiH nije funkcionalna država.

“Ipak, nije propala, ali nije ni živa. Najbliža je kliničkoj smrti”, mišljenje je Lozančića, koji dodaje kako bi ovakvih dilema bilo mnogo manje kada bismo svi više vjerovali i voljeli ovu zemlju.

Tada ne bi bilo ni iščekivanja, kako je kazao, da drugi za nas nešto urade, nego bismo preuzeli odgovornost u svoje ruke.

Nakon što je jučer objavljen podatak da je BiH na listi Globalnog indeksa korupcije neznatno napredala, TIBiH je “Otvoreni parlament organizirao kako bi o pitanju vladavine prava i korupcije razgovarali eminentni međunarodni i domaći eksperti u ovoj oblasti.

Skupu je prisustvovao i jedan od vodećih svjetskih stručnjaka u oblasti izgradnje države britanski prof. David Chandler.

On je u svojim brojnim naučnim radovima veliku pažnju posvetio upravo procesu izgradnje države BiH, a na ovom skupu je govorio o transparetnoj i odgovornoj vladi.

“Otvoreni parlament” organiziran je uz podršku Ambasade Velike Britanije u BiH i Fondacije Fridrich Ebert.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.