Izolacija ili put u evropske tokove

Visoki predstavnik/specijalni predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak upozorio je danas u obraćanju Skupštini RS-a da vrijeme ističe, da je rok za usvajanje protokola o policijskim strukturama 30. septembar, te kako se nada da će se do tada pronaći rješenje za tu reformu za dobrobit svih građana BiH.

Naglasio je da su posljedice odbijanja evropskog puta posljedice politike koja vodi u izolaciju, te da su to posljedice koje znače da BiH kaska za svim zemljama u regionu i ostaje “crna rupa” evropskog kontinenta. Lajčak je upozorio da Evropska komisija privodi kraju svoj izvještaj o napretku koji treba da ocijeni šta je BiH ostvarila u posljednih godinu dana.

“Ukoliko želite pokazati da je napredak ostvaren-sada je pravo vrijeme da to učinite”, naglasio je on.

Ponovio je i da reforma policije nema nikakve veze s pitanjem unutrašnjeg uređenja BiH, to znači uvođenje ustavne reforme “na mala vrata” i da se policijska reforma ne odnosi na pitanje postojanja RS-a.

“Postoje dva entiteta i ona ostaju, osim ukoliko se vi i vaši partneri iz druga dva naroda drugačije ne dogovorite”, naglasio je visoki predstavnik i dodao da se pregovori o reformi policije odnose na uspostavu efikasnih policijskih snaga i stvaranje strukture koja može postati dio mreže policijskih struktura drugih evropskih zemalja.

Naglasio je poslanicima Skupštine RS-a da je potrebno da prihvate ono što je osnovna realnost policijske reforme, a naročito prvog principa: postizanje bilo kakvog sporazuma će od oba entiteta zahtijevati da izvrše prijenos nadležnosti na državu u skladu s Ustavom BiH.

To niko ne može nametnuti, niti je on spreman da to učini.

Visoki predstavnik je kazao i da je u slučaju reforme policije dobra reforma ona koja je u skladu s tri principa EU i ona koja će osigurati da u sva tri parlamenta u BiH budu usvojeni odgovarajući akti.

Podsjetivši da je i Skupština RS-a usvojila tri evropska principa kao osnovu za provođenje policijske reforme, Lajčak je dodao da nije do sada vidio nijedan prijedlog iz RS-a koji je usklađen s njima, uključujući i zakon koji su poslanici iz RS-a uputili u proceduru u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Ističući da je u Skupštini RS-a kako bi predočio mogući način za izlaz iz trenutnog ćorsokaka i povratak na brzi put prema evropskoj integraciji, Lajčak je u obraćanju poslanicima entitetskog parlamenta kazao da je to put kojim oni mogu krenuti ako tako žele i da je to put kojim vaši birači žele krenuti.

“Danas sam ovdje jer i vi imate legitimnu ulogu u vođenju BiH prema evropskim integracijama. To uviđam i stranke iz Federacije BiH treba da to shvate”, kazao je visoki predstavnik.

Ponovio je i da Dayton osigurava postojanje entiteta u okviru države te da se ne može imati jedno bez drugog niti se može insistirati s jedne strane na poštivanju Ustava, a s druge ingnorirati njegov smisao.

“OHR neće stajati po strani i samo posmatrati slabljenje države”, upozorio je on i naglasio da podrška Daytonu znači da podrška institucijama i simbolima BiH nije stvar izbora već je obaveza za sve.

“Primjedbe koje osporavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH izazivaju sumnje i nesigurnost. Isto čine i primjedbe koje osporavaju postojanje entiteta. Neću imati tolerancije prema bilo kojoj stranci ili političaru koji bi ozbiljno uzeli u obzir ili se doveli u vezu s bilo kojom peticojom od NVO-a ili drugih pokreta koji idu u pravcu izdvajanja RS-a iz BiH”, upozorio je visoki predstavnik.

Istaknuo je da očekuje od političkih lidera da pokažu odgovornost i hrabrost u donošenju ozbiljnih odluka te ponovio da puna saradnja s Haškim tribunalom ostaje obaveza, a “mnogo je vremena prošlo od kada smo vidjeli konkretne dokaze te sardanje”.

Lajčak je rekao i da je već mnogo vremena izgubljeno i da ako ne dođe do dogovora do nedjelje, izgubit će se još vremena.

“Već ste više puta čuli frazu kako voz uskoro napušta stanicu. Ovaj put taj voz zaista i odlazi. I neće se vratiti barem još godinu dana. Vrijeme je da odvojimo percepciju od stvarnosti, a bit reforme nije pitanje vašeg opstanka već efikasnosti i vaše budućnosti u Evropi”, zaključio je visoki predstavnik i dodao da se nada da će se za dobrobit građana u narednih nekoliko dana pronaći rješenje.

Upozorio je i da je potrebno sve učiniti kako bi se provele odluke Doma za ljudska prava i Ustavnog suda BiH – uključujući i odluku u vezi s pronalaženjem posmrtnih ostataka pukovnika Avde Palića.

Pohvalio je i doprinos koji su predstavnici RS-a u državnim institucijama dali u procesu uspješnog pregovaranja i ratifikacije članstva BiH u CEFTA-i te naveo da je uvjeren da su vlasti RS-a sposobne da vode ekonomiju tog entiteta.

Ukazao je, međutim, da se trenutno pokušava da se rješenja donose izolovano, odnosno da to radi RS, kao što je bio Zakon o gasu ili Zakon o fiskalnim kasama bez temeljnih konsultacija s državom ili FBiH, te naglasio da samo rješenja za cijelo područje BiH otvaraju nove mogućnosti i stvaraju nove šanse za BiH.

“Još jedan je izbor u vašim rukama – ili ćete i dalje donositi izolovana rješenja i na taj način ograničiti vlastitu perspektivu ili ćete biti ekonomska pokretačka snaga sa svim pozitivnim učincima za ekonomiju BiH”, naglasio je Lajčak i dodao da ta izolovana rješenja također odgađaju proces integracije u EU.

Pozvao je poslanike da promijene pristup prema državnim zakonima o obligacionim odnosima, o centraliziranoj bankarskoj superviziji, o poljoprivredi i da se usaglase koraci u pogledu provođenja Zakona o željeznicama i uspostavi nacionalnog fiskalnog vijeća na stabilnim pravnim osnovama.

“Ukoliko ovo bude učinjeno, pozitivne efekte osjetit će svi, a ukoliko to ne bude učinjeno ekonomija RS-a će osjetiti štetne posljedice”, upozorio je on i ocijenio da to nije ono što žele građani RS-a.

(FENA)

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.